Sezona kestena donosi miris jeseni, toplu atmosferu i trenutke uživanja u ovoj dragocenoj hrani. Kesteni su oduvek bili simbol topline i prijatnih trenutaka tokom hladnijih meseci, a njihov blagi, orašasti ukus osvaja nepca širom sveta. Nekada su se koristile kao osnovna hrana, a danas ih često vidimo kao poslasticu. Međutim, osim što nas privlače ukusom, kesten je izuzetno koristan i za zdravlje, budući da ima niz nutritivnih prednosti.

Kesteni su specifični po tome što sadrže više ugljenih hidrata od većine drugih orašastih plodova, što ih čini izvorom energije, posebno tokom hladnih dana. U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten ima manji sadržaj masti, što ga čini lakšim za varenje i pogodnim za uravnoteženu ishranu.

Kesten pomaže je bogat vlaknima koja su povoljna za probavni sistem, poboljšavaju rad creva i smanjuju rizik od zatvora.

Jedna od glavnih prednosti kestena jeste njihov visok sadržaj vitamina C, što je neuobičajeno za orašaste plodove. Vitamin C je neophodan za jačanje imunološkog sistema, pomaže u borbi protiv infekcija i poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane. Osim toga, kesten sadrži vitamin B6, važan za zdravlje mozga i nervnog sistema, i folne kiseline koje su izuzetno važne za trudnice, jer pomažu u pravilnom razvoju fetusa.

Takođe, kestenje su izvor minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i bakar, a oni su dobri za kosti i funkcionisanjecelog organizma.

Uključivanje kestena u ishranu doprinosi osećaju sitosti, što može smanjiti potrebu za nepotrebnim grickalicama.

shutterstock_2523266441.jpg
Foto: Shutterstock

Kestenje nema gluten, pa je idealan za osobe koje nisu tolerantne na gluten. Moguće ih je konzumirati na različite načine. Tradicionalno se peku, što im daje bogat, sladak ukus i meku teksturu. Osim pečenog kestenja, može se kuvati, koristiti u supama, pireima ili kao dodatak raznim jelima. Kesten je idealan za pripremu zdravijih poslastica jer njegova prirodna slatkoća omogućava smanjenje količine dodatih šećera.

Imamo za vas i jedan recept - hranljiv, lak za pripremu i pun vitamina i minerala.

Pire od pečenog kestena i slatkog krompira

shutterstock_2523417221.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g pečenih kestena
  • 2 srednja slatka krompira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda (opciono)
  • prstohvat soli i bibera
  • 1/2 šolje biljnog mleka (badem ili ovas)

Priprema:

Ogulite i isecite slatki krompir na kockice. Kuvajte ih u loncu vode dok ne omekšaju, oko 15-20 minuta. Očistite pečene kestene. Kuvani batat zajedno sa kestenima stavite u blender ili koristite ručni mikser. Dodajte maslinovo ulje, biljno mleko, med i začinite solju i biberom. Blendajte dok smesa ne postane glatka. Poslužite toplo uz salatu ili kao prilog glavnom jelu.

shutterstock_2402305099.jpg
Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

00:47
Kako se peče kestenje Izvor: instagram/cookistwow

Sensa.story.hr/Sensa/Zorica Antonijević