Bundeva je definitivno kraljica jesenje trpeze i zvezda jesenje sezone, a možete da je koristite za razna jela i posalstice. Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o zdravlju i liniji.

Ovu vekovima glavnu hranu Indijanaca iz Amerike u Evropu doneo je Kolumbo, a u Srbiju je stigla u 16. veku i odomaćila se toliko da je nazivaju i "srpska banana", a ima i nekoliko naziva: dulek, tikva, misirača, ludaja… A osim reči, bundeva ide u pit, čorbe, kolače, omiljan je pečena u rerni za razne zimske svetkovine.

Bundeva je član porodice Cucurbitaceae i jedna je od stotina biljnih vrsta koje se obično nazivaju tikvicama, rođake su joj lubenica, dinja i krastavci. Bundeva je hranljiva zbog sadržaja proteina, ugljenih hidrata, karotenoida, vitamina i minerala.

Bundeva se može koristiti kao sastojak hrane. Poboljšava ukus receptura i daje im dodatnu boju. Tehnički gledano, bundeva je voće jer potiče iz dela biljke u cvetu koji nosi seme. Međutim, mnogi ljudi ga tretiraju kao povrće zbog svog slanog ukusa. Mogu se jesti i bogata pulpa i ukusna semena.

Često se kombinuje sa začinima kao što su muskatni orah i cimet, posebno u desertima. Tokom jesenjih meseci, bundeve su dostupne svuda u prodavnicama i na pijaci. Bundeva dolazi u mnogim oblicima, veličinama, bojama i težinama.

shutterstock_2044532951.jpg
Shutterstock 

Odlična je za kožu

Bundeva je hrana bogata hranljivim materijama korisnim za zdravlje i hidrataciju kože, uključujući minerale, vlakna, vitamin C, karotenoide i eterična ulja. Pritom, beta-karoten u bundevi može pomoći u usporavanju procesa starenja kože.

Pomaže u gubitku težine

Bundeva ima malo kalorija i mnogo vlakana, što može pomoći u gubitku težine. Vlakna mogu pomoći u održavanju sitosti i značajno smanjiti apetit. Konzumiranje vlakana takođe podstiče redovno pražnjenje creva.

Bilduje imunitet i snaži telo

Smela narandžasta boja zrele bundeve znači da je puna beta-karotena, snažnog antioksidansa. Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Bundeva sadrži hranljive materije koje podstiču imunitet tela, bogata je vitaminima A, E i C, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, selenom, gvožđem i magnezijumom. Jedenje bundeve može pomoći da nabildujete imunitet u zimskim mesecima.

shutterstock_219212602.jpg
Shutterstock 

Važna za dobar vid

Dok beta-karoten štiti ćelije od slobodnih radikala, vaše telo ovu hranljivu materiju pretvara u vitamin A, a telo koristi taj vitamin da napravi protein potreban za pravilno funkcionisanje očiju, ali neophodan i za kožu i rad bubrega. Takođe, bundeva pruža dugu listu hranljivih materija kao što su vitamin A, B1, B6, C, folna kiselina i mangan. Bundeva obezbeđuje kalcijum, kalijum i magnezijum.

BONUS VIDEO:

instagram/cookistwow Kolač sa bundevom i čokoladom