Bundeva je definitivno kraljica jesenje trpeze i zvezda jesenje sezone, a možete da je koristite za razna jela i posalstice. Bundeva je odlična namirnica za sve one koji vode računa o zdravlju i liniji.
Ovu vekovima glavnu hranu Indijanaca iz Amerike u Evropu doneo je Kolumbo, a u Srbiju je stigla u 16. veku i odomaćila se toliko da je nazivaju i "srpska banana", a ima i nekoliko naziva: dulek, tikva, misirača, ludaja… A osim reči, bundeva ide u pit, čorbe, kolače, omiljan je pečena u rerni za razne zimske svetkovine.
Bundeva je član porodice Cucurbitaceae i jedna je od stotina biljnih vrsta koje se obično nazivaju tikvicama, rođake su joj lubenica, dinja i krastavci. Bundeva je hranljiva zbog sadržaja proteina, ugljenih hidrata, karotenoida, vitamina i minerala.
Bundeva se može koristiti kao sastojak hrane. Poboljšava ukus receptura i daje im dodatnu boju. Tehnički gledano, bundeva je voće jer potiče iz dela biljke u cvetu koji nosi seme. Međutim, mnogi ljudi ga tretiraju kao povrće zbog svog slanog ukusa. Mogu se jesti i bogata pulpa i ukusna semena.
Često se kombinuje sa začinima kao što su muskatni orah i cimet, posebno u desertima. Tokom jesenjih meseci, bundeve su dostupne svuda u prodavnicama i na pijaci. Bundeva dolazi u mnogim oblicima, veličinama, bojama i težinama.
Odlična je za kožu
Bundeva je hrana bogata hranljivim materijama korisnim za zdravlje i hidrataciju kože, uključujući minerale, vlakna, vitamin C, karotenoide i eterična ulja. Pritom, beta-karoten u bundevi može pomoći u usporavanju procesa starenja kože.
Pomaže u gubitku težine
Bundeva ima malo kalorija i mnogo vlakana, što može pomoći u gubitku težine. Vlakna mogu pomoći u održavanju sitosti i značajno smanjiti apetit. Konzumiranje vlakana takođe podstiče redovno pražnjenje creva.
Bilduje imunitet i snaži telo
Smela narandžasta boja zrele bundeve znači da je puna beta-karotena, snažnog antioksidansa. Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Bundeva sadrži hranljive materije koje podstiču imunitet tela, bogata je vitaminima A, E i C, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, selenom, gvožđem i magnezijumom. Jedenje bundeve može pomoći da nabildujete imunitet u zimskim mesecima.
Važna za dobar vid
Dok beta-karoten štiti ćelije od slobodnih radikala, vaše telo ovu hranljivu materiju pretvara u vitamin A, a telo koristi taj vitamin da napravi protein potreban za pravilno funkcionisanje očiju, ali neophodan i za kožu i rad bubrega. Takođe, bundeva pruža dugu listu hranljivih materija kao što su vitamin A, B1, B6, C, folna kiselina i mangan. Bundeva obezbeđuje kalcijum, kalijum i magnezijum.
BONUS VIDEO:
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!