Supa od bundeve i jabuka ne sadrži gluten, lako ju je napraviti, i prava je gastro poslastica koja nas može zagrejati i okrepiti tokom hladnih dana.

Jesenji kulinarski hit: hleb od bundeve...

Sastojci (za 6 do 8 osoba):

  • 2 do 3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 glavica naseckanog luka
  • 2 do 3 veće šargarepe, očišćene i iseckane na manje komadiće
  • 2 jabuke, bez kore, iseckane na manje komadiće
  • 10 šoljica vode, ili domaćeg povrtnog temeljca
  • jedna manja slatka bundeva težine 1-2 kilograma
  • 3 do 4 kafene kašike morske soli
  • pola kafene kašike bibera, i ostali začini po želji
  • 1 supena kašika domaće kisele pavlake
  • peršun

Priprema:

U dubokoj posudi zagrejte maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte ga 5 minuta. Dodajte komadiće šargarepe, bundeve i jabuka, pa i to sve dinstajte narednih pet do deset minuta. Dodajte vodu ili temeljac, so i začine. Zakuvajte, smanjite temperaturu, i pustite da lagano vri u pokrivenoj posudi još 20 minuta.

Čorba od bundeve, jabuke i đumbira...

Kada je povrće u potpunosti skuvano, stavite ga u blender i izmiksujte dobro, zajedno s tečnošću u kojoj se i kuvalo. Poslužite sa kašikom domaće kisele pavlake, i ukrasite listovima peršuna. Po želji, možete dodati i 2-3 kašike kuvanog pasulja, za bogatiji ukus.

Čorba od bundeve i kokosa...

U varijanti za vegane, umesto domaće kisele pavlake, ovu ukusnu supu možete poslužiti sa kašikom kokosovog mleka. Sa druge strane, za ljubitelje začinjene hrane u osnovni recept samo dodajte jednu do dve supene kašike narendanog đumbira, i još pola kašičice crnog bibera.

Izvor: Alternativazavas.com