Supa od bundeve i jabuka ne sadrži gluten, lako ju je napraviti, i prava je gastro poslastica koja nas može zagrejati i okrepiti tokom hladnih dana.
Sastojci (za 6 do 8 osoba):
- 2 do 3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica naseckanog luka
- 2 do 3 veće šargarepe, očišćene i iseckane na manje komadiće
- 2 jabuke, bez kore, iseckane na manje komadiće
- 10 šoljica vode, ili domaćeg povrtnog temeljca
- jedna manja slatka bundeva težine 1-2 kilograma
- 3 do 4 kafene kašike morske soli
- pola kafene kašike bibera, i ostali začini po želji
- 1 supena kašika domaće kisele pavlake
- peršun
Priprema:
U dubokoj posudi zagrejte maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i dinstajte ga 5 minuta. Dodajte komadiće šargarepe, bundeve i jabuka, pa i to sve dinstajte narednih pet do deset minuta. Dodajte vodu ili temeljac, so i začine. Zakuvajte, smanjite temperaturu, i pustite da lagano vri u pokrivenoj posudi još 20 minuta.
Kada je povrće u potpunosti skuvano, stavite ga u blender i izmiksujte dobro, zajedno s tečnošću u kojoj se i kuvalo. Poslužite sa kašikom domaće kisele pavlake, i ukrasite listovima peršuna. Po želji, možete dodati i 2-3 kašike kuvanog pasulja, za bogatiji ukus.
U varijanti za vegane, umesto domaće kisele pavlake, ovu ukusnu supu možete poslužiti sa kašikom kokosovog mleka. Sa druge strane, za ljubitelje začinjene hrane u osnovni recept samo dodajte jednu do dve supene kašike narendanog đumbira, i još pola kašičice crnog bibera.
Izvor: Alternativazavas.com
Dnevni horoskop za 3. april 2025: Blizanci imaju potrebu da se osame, Vodolija reorganizuje životni prostor
Šta boja telefona govori o vama? Pobednici uvek imaju isti izbor, a najčešću biraju oni kojima je važna suština
Šta broj stana ili kuće govori o vlasniku? Numerologija otkriva da li na adresi živi intelektualac ili boem
“Zasadi drvo” – jedna vizija, šest godina, milion sadnica
Kako da gledate kroz ljude? Frojdova tehnika i danas radi, a zasniva se greškama koje svaki čovek često pravi