Ovo su osnovna pravila kojih treba da se pridržavate kada kuvate i podgrevate hranu:
1. Zagrevajte samo onu količinu hrane koja će se utrošiti za jedan obrok.
2. Preostalu skuvanu i zagrejanu hranu ohladite što pre i držite na temperaturama frižidera do sledeće upotrebe.
3. Ne ostavljajte kuvanu hranu duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.
4. Uvek dobro skuvajte - ispecite - ispržite! Potpuno skuvajte hranu - posebno meso, jaja, ribu i morske plodove.
5. Skuvanu hranu ponovo zagrevajte kao da je kuvate!Tečnu hranu uvek kuvajte / zagrevajte tako da vri / ključa - da se osigura da je u svakom delu postignuto najmanje 70 stepeni. (Ako je moguće, koristite termometar)
Zapamtite: Dobro kuvanje uništava skoro sve mikroorganizme. Priprema hrane iznad 70 stepeni pomaže da bezbednu ishranu. Namirnice koje zahtevaju posebnu pažnju su: mleveno meso, rolovano meso, meso sa kostima i ceo trup živine.
Izvor: Potrošač