Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni belančevine zbog čega je mikrobima lakše da je zagade.
Za čudan ukus vode koja je odstajala u čaši preko noći postoji objašnjenje! Naime, kako je voda bila izložena vazduhu upila je nešto ugljendioksida i delić tog CO2 se pretvorio u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu menja svoj hemijski sastav.
Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vrednost vode zbog čega ona menja ukus.
Da li vredi ostavljati vodu da odstoji preko noći u čaši nećete shvatiti olako i kada vas podsetimo da je voda bila izložena bakterijama te da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine... To ne znači da se voda pokvarila, ali zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj razmislićemo dva puta hoćemo li je popiti.
Izvor: Zadovoljna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.