Naduvenost, preterano znojenje, svrab ili talasi hladnoće i vreline, sve to mogu biti simptomi neprijatne reakcije organizma na histamin u hrani. Baš kao što su to ponekad i nizak pritisak, aritmija, ali i anksioznost i depresija.

Kako objašnjava poznata autorka i psiholog Doreen Virtue u svojoj knjizi "Don't Let Anything Dull Your Sparkle", sve namirnice sadrže histamin ali neke sadrže mnogo histamina.

Moćni lek starih Slovena: perunika za detoks i smirenje migrene...

Ovaj pokretač alergijskih reakcija u telu je, zapravo, organsko jedinjenje azota koje je dragoceno za naš imunitet kao i fiziološke funkcije stomaka.

Međutim, ako smo alergični na histamin, telo burno reaguje na njega. Pošto stres, takođe, indukuje proizvodnju histamina, možemo čak i reći da smo svi "prirodno alergični" na stres, naglašava Doreen.

U eksperimentu koji je nazvala "30 dana bez histamina", autorka je već posle dva dana osetila ogroman priliv mladalačke energije. Samo nekoliko dana kasnije, zaključila je da se više nikad neće vratiti starim navikama, a naročito da više neće podleći želji da konzumira velike količine histaminske hrane.

PageBreak

Izbegavajte ljuto i kiselo

Najveći broj namirnica sa visokim sadržajem histamina su, zapravo, stare namirnice", kaže Doreen.

"Reč je o odležalim, ukiseljenim, fermentisanim namirnicama, koje - dakle - nisu sveže! Zar to nije mračno, samo po sebi? Zato i jesu opore, ljute, kisele..."

Kako da ubrzamo metabolizam: dobra ishrana umesto dijete...

Nasuprot njima, sveža i neprerađena hrana ima nizak nivo histamina.

Zato je odlična i kao lek za stres - ako prolazite kroz stresan period i ako ustanovite da vaš organizam loše reaguje na histamin, Doreen preporučuje da visokohistaminsku hranu zamenite niskohistaminskom.

Dakle, izbegavajte:

Prerađevine od mesa i živine, kao i sve vrste prerađene ribe

Ukiseljene mlečne prerađevine, naročito prezrele sireve i mlečne namaze

Jela koja se spremaju sa kvascem, naročito su od brašna

Bilo koje ukiseljene namirnice u sirćetu

Crno vino

Fermentisane namirnice

Prerađevine od soje

Aditive i konzervanse

Uz to, neke namirnice i prirodno sadrže visok nivo histamina: avokado, spanać, paradajz, plavi patlidžan, ljute papričice, jagode, orasi (osim makadamije), semenke (izuzev čia semenki) i papaja. Kao što i sami primećujete, reč je o namirnicama koje su i prirodno ljute ili kisele. U "histamin dijeti" možete odlučiti i da njih izbegavate, a evo i koje namirnice treba da uvrstite u ishranu pod takvim režimom.

Rafinisani šećer zamenite javorovim sirupom, prelive za salatu na bazi sirćeta zamenite maslinovim uljem i morskom solju. Izbacite s jelovnika kafu i crno vino, a ubacite čaj od kamilice i napitke od svežeg voća i povrća. Umesto spanaća, jedite kelj, a umesto plavog patlidžana bundevu. Pšenicu zamenite pirinčem, ovsom i kukuruzom. Umesto ljute papričice, kao začin koristite beli luk, origano, ruzmarin i žalfiju.