Kozje mleko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je neverovatno slična majčinom mleku. Zato u nastavku pročitajte kako kozje mleko može poslužiti kao prirodni lek.

Od pamtiveka širom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti. U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti.

Bademovo mleko sa 7 začina...

Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu. Zatim, kozje mleko u odnosu na kravlje u svom sastavu sadrži veći nivo vitamina (pogotovo vitamina B6), minerala (pogotovo kalcijuma), a niži nivo kalorija.

PageBreak

Jače imunitet i nervni sistem

Pošto je blizu savršene hrane i lako varljivo ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, kozje mleko je odlična namirnica za bebe i decu jer ne sadrži odredjenu vrstu proteina koji često izaziva alergijsku reakciju kod dece.

Kroz istoriju čovečanstva kozje mleko se preporučuje za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća, protiv tuberkuloze. Kozje mleko može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrzi vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem.

Priča za 60 sekundi: o veri i mleku...

Narodna medicina kozje mleko preporučuje i osobama sa osetljivim želucem. Fine čestice koje se u njemu nalaze uglavnom neće škoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mleko je bogato silicijumom a to je mineral koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

Na kraju da ne zaboravimo i to da je kozji sir, takodje, moćno prirodno sredstvo za jačanje organizma i zaštitinik od mnogih bolesti. Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka lako mogu, a i treba, da privuku i one osobe koje baš i ne vole njegov miris.

Izvor: Ko dren