Naziv panir dolazi od hindu reči "paneer" koja znači sir.
Ovo je sveži, neslani beli sir koji ne zahteva niti sazrevanje niti sirnu kulturu mikroorganizama da bi ga se pripremio. U ayurvedskoj i tradicionalnoj indijskoj kuhinji panir zauzima važno mesto. Osim što ga možete vrlo lako pripremiti kod kuće, zbog svoje lagane i kremaste strukture ovaj sir će svestrano obogatiti veliki broj vegetarijanskih i ostalih jela.
Panir ima blagi, mlečni ukus i gustu mrvičastu strukturu, a pri upotrebi u kuvanim ili pečenim jelima neće se rastopiti poput ostalih sireva. Bogat je belančevinama, kalcijumom i vitaminom B12 i lakše je probavljiv od ostalih vrsta sireva.
Dobrobiti domaćeg sira panira:
• poboljšava probavu
• osnažuje kosti
• osnažuje zube
• belančevine iz sira daju energiju i snagu telu
• njegova nutritivna svojstva pridonose zdravlju i lepoti kože i kose
Recept za panir:
Sastojci:
• 2 l domaćeg punomasnog mleka
• 1-2 limuna (ili limete)
• pamučno platno ili gaza
• velika činija ili lonac
Priprema:
Najbolje bi bilo da mleko nabavite od domaćih eko farmera koji svoje krave drže celi dan na ispaši. Mleko treba da bude punomasno kako biste dobili veću količinu sira. U činiji zagrejte 3 do 4 kašike vode kako biste sprečili da mleko zagori. Ako imate činiju s dvostrukim dnom to neće biti potrebno.
Sipajte dve litre mleka u činiju i pojačajte vatru. Čim mleko provri, skinite činiju sa šporeta. Mleku dodajte sok od limuna i lagano promešajte drvenom varjačom, tek toliko da se limunov sok izmeša s mlekom. Sok od limuna će zgrušati mleko i odvojiti belančevine od sirutke.
Pustite da zgrušano mleko odstoji pola minute, pa ga ponovno stavite na vatru do vrenja. Ugasite vatru i ostavite zgrušano mleko kako bi se komadići sira potpuno odvojili od tečnosti. Nemojte mešati tečnost da se zgrušani komadići sira ne bi previše usitnili. Nakon što se sir potpuno odvojio od surutke, uzmite drugu činiju, na nju stavite cediljku, a preko nje pamučno platno ili gazu.
Procedite sir kroz pamučno platno ili gazu tako da surutku izlijete u drugu činiju. Surutku nemojte bacati jer je lekovita! Surutka je vrlo hranjiva i lako svarljiva i odlična je za oporavak oslabljenog organizma nakon bolesti ili zbog stresa. Jača imunitet, snaži telo, reguliše funkciju mokraćnog sistema i pomaže u održavanju zdrave probave.
Kada ste odvojili panir od surutke, zavežite ga u gazu ili pamučnu krpu, temeljito istisnite ostatke surutke i oblikujte ga u kuglu. Pustite da se malo ohladi. Već za 15 minuta sir možete narezati na kockice i takvog konzumirati ili upotrebiti kao dodatak vašem omiljenom jelu. Ako želite da vaš panir bude čvršće strukture, stavite ga omotanog u pamučnu krpu (ili gazu) na tanjir i na njega stavite neki teži predmet. Tako će se sir do kraja procediti i postati čvršći odnosno kompaktniji.
Držite ga u frižideru i potrošite ga u sledeća tri dana. Ukus panira je blago sladak i neutralan. Po želji možete dodati so dok pripremate sir. Možete u njega dodati i začine po vlastitom ukusu - orašaste plodove, sveže začinsko bilje...
Izvor: Alternativa za vas
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!