Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, iseckan
  • 2 šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 1 glavica belog luka
  • 500g zelenog ili smeđeg sočiva
  • 1 litar vode
  • 3 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašika paste od paradajza
  • 1 kašika sušenog origana
  • 2 lista lovora
  • himalajska so
  • mleveni biber

Priprema:

Najpre razdvojite glavicu belog luka na čenove, oljuštite ih i propržite na malo ulja. Potom u velikom loncu na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje. Dodajte isečeni crni luk, šargarepe i celer, pa krčkajte 8-10 minuta, odnosno, dok luk ne postane mekan i providan. Dodajte proprženi beli luk, sočivo, vodu, vinsko sirće, pastu od paradajza, lovor, so i biber. Zagrejte sve dok ne počne da vri, onda smanjite vatru pa krčkajte često mešajući, oko 45 minuta, odnosno dok sočivo ne postane mekano. Naspitu supu u tanjire i poslužite. Posolite i pobiberite po želji.

Izvor: Zdrava hrana