Australijski lekar i naučnik Ainslie Meares (Inli Mirs) posvetio je ceo svoj život istraživanju uticaja meditacije na pacijente obolele od raka.

Njegova istraživanja i rad sa velikim brojem pacijenata u Australiji i u svetu pokazala su da se obolelima od raka može pomoći ako se oni nauče da meditiraju i ako to redovno praktikuju.

Istraživanja pokazuju da su nastanak i razvoj ove bolesti usko povezani sa padom imuniteta. Poznato je da hormon kortizon inhibira imunološku reakciju organizma. Smanjenjem anksioznosti i ublažavanjem reakcije na stres, smanjuje se lučenje ovog hormona, a samim tim i inhibiranje imunološkog sistema.

Stres napisan jezikom hormona glasi kortizol...

Ako se anksioznost dovoljno umanji i ako to stanje potraje duže vreme, dolazi do prirodnog preokreta u organizmu, pa se znatno povećavaju šanse da se ćelije raka pobede.

Doktor Meares preporučuje meditaciju kao metod pomoću kojeg se to može postići. Intenzivno praktikovanje meditacija pored opisanog efekta, pararelno proizvodi i drugu reakciju: bilo kada da je nastao, kako dr Meares kaže, psihološki ili fiziološki ''neprilagođeni odgovor'' na stresnu situaciju, potrebno je vratiti se u prošlost, u vreme pre nego što je on nastao i postao deo karaktera pacijenta.

PageBreak

Ozdravljenje dolazi prirodno s novim životnim stilom

To se postiže pomoću intenzivnih meditacija koje uključuju "atavističku regresiju" u načinu razmišljanja pacijenta, što izaziva i regresiju na fiziološkom nivou. Uklanjanjem pogrešnog odgovora - reakcije na spoljašnji stres, prirodni homeostatički mehanizam tela je slobodan da ponovo uspostavi prilagodljiviji oblik reakcije, tj. odgovora na stres.

Nastoji se da se intenzivnim meditiranjem prvo smanji stepen anksioznosti a time i inhibirajući efekat kortizona na imunološki sistem, a zatim i da se postigne duži boravak u regresiji radi uklanjanja "neprilagođenog odgovora" na stres.

Pacijenti su meditirajući sticali duboko unutrašnje iskustvo koje dr Meares naziva preverbalnim iskustvom, i koje se ne može logički formulisati.

Pacijenti su pokušavali da opišu to stanje, ali nisu uspevali. Bila je uočljiva suptilna promena u njihovom ponašanju. Njihovi najbliži su tu promenu opisivali rečima: "postali su bolji, imaju više razumevanja, ne brinu zbog bolesti kao pre"...

Asparagin utiče na širenje raka dojke: evo koja hrana sadrži ovu aminokiselinu...

Dr Meares ističe da je do te promene došlo bez njegovog svesnog vođstva, već su pacijenti bili inspirisani dubokim iskustvom meditacije pa je problem bolesti postao sekundaran. U novoj životnoj orijentaciji ozdravljenje postaje samo nuspojava jednog većeg iskustva. U takvom psihičkom stanju dolazi do znatnog i trajnog pada anksioznosti.

Tehnika meditacije doktora Mearesa razlikuje se od klasične kao i od moderne, transcendentalne meditacije. U toku meditacije sva logička aktivnost prestaje, meditant je donekle svestan zvukova ali oni nemaju značaj, on ne spava, nije ukočen, neudobnost ili bol se prevazilaze. On jednostavno doživljava suštinu svog bića i oseća duboki mir. Dosadašnja iskustva su pokazala da se razvoj ove bolesti može zaustaviti ovom metodom meditacije.

Dr Meares je lečio pacijente kojima je preostalo još samo nekoliko meseci života, mnogi su dolazili već iscrpljeni od zračenja i citostatika. Nisu svi uspeli da se izleče ali je svima život produžen. Oni koji nisu preživeli, napuštali su telo smirenog duha.

Iskustvo ovog, duhu posvećenog lekara, pokazuje koliko su drevne tehnike joge prirodne i moćne. Nažalost, često im se posvećujemo tek kada se nađemo u teškim životnim situacijama.

Izvor: Vidya Yoga