Prema istraživanju s Kings Collegea u Londonu, tempiranje obroka ima važnu ulogu u održavanju zdravlja i idealne telesne težine.
Naučna istraživanja pokazuju da, na primer, konzumiranje večere između 21:30 i 22 sata povećava rizik pojave visokog krvnog pritiska, debljine i dijabetesa tipa 2. Stoga bi za naše optimalno zdravlje bilo važno resetovati sat sistema za varenje:
Doručak – Sat vremena nakon ustajanja bilo bi dobro doručkovati. Na taj način se sprečava umor, daje potrebna energija telu i sprečava unos rafinisane hrane bogate šećerom i glutenom poput kroasana i previše kofeinskih napitaka. Ručak – Idealno bi bilo ručati pet sati nakon doručka. Tako se održava optimalan metabolizam i podstiče gubitak suvišnih kilograma.
Večera – Odlazak u krevet punoga želuca pogubno je za naše zdravlje. Uživanje u kasnom obroku te odlazak u krevet uzrokovaće da se masne ćelije tela još više „udebljaju“. Prevelik unos kalorija zahtevaće i pojačan rad gušterače, odnosno lučenje insulina, što će uzrokovati i poremećaj sna.
San je najbolja prirodna antiageing terapija, a i naučno je dokazano da dovoljno sna pomaže u regulaciji telesne težine. Večera pre 19 sati idealna je za održavanje zdrave telesne težine, dok je vreme oko 17:30 sati idealno za vežbanje jer tada telo najbrže sagoreva kalorije.
Međuobroci – Preporučena vremena za međuobroke su 11 i 16 sati. Jedenjem međuobroka u ovo vreme bolje se reguliše nivo glukoze u krvi i telu daje potrebna energija pre ručka i večere.
Izvor:Sensa
Dnevni horoskop za 17. februar 2025: Vagi kontakti donose nove prilike, Lav preteruje sa emocijama
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša