Umesto iscrpljujućih dijeta, skupih i neproverenih detoks sokova i raznih suplemenata, probajte na jednostavan način da detoksikujete i resetujete celo telo za samo 1 dan, piše Lovesensa.

Ne možete obnoviti celo zdravlje za samo jedan dan, ali možete organizmu priužiti odmor od loše prerađene hrane i bespotrebnih šećera. Ovaj detoks pomaže da vratimo ravnotežu u organizam i shvatimo koliko se dobro osećamo kada se hranimo zdravo. Tokom detoks dana treba da izbegavate perađene namrinice, šećer, slatke žitarice, soseve, mlečne proizvode, crveno meso, so i razne pojačivače ukusa. Cilj je da jedete zdravu i organskuhranu tokom celog dana kako bi se organizam resetovao.

Tokom detoks dana preporučuje se da jedete namirnice bogate vlaknima, pijete sokove, jedete supe, konzumirate sirovo voće i povrće u salatama, smutijima ili kao grickalicu (posebno semenke i orašaste plodove). Neophodno je i da konzumirate proteine biljnog porekla (mahunarke, soja, orašasti plodovi). Takođe, konzumirajte namirnice koje su bogate vitaminom C, antioksidantima i mikronutrijentima koji ubrzavaju metabolizam (npr. vitamin B).

Preporučuje se da veče pred dan detoksikacije legnete ranije u krevet i ne gledate televiziju pred spavanje.

Buđenje se preporučuje oko 6 ujutru i savetuje se da dan započnete meditacijom i dubokim disanjem.

Oko 6 i 30 popijte vodu i doručkujte laganu hranu (smuti, orašasto voće).

U 7:00 izgasite uređaje u kući poput tableta, telefona, kompjutera. Pored detoksa tela, neophodan je i digitalnidetoks. Na ovaj način smanjićete sres i oslobodićete se pritiska.

U 10:00 pijte vodu i pojedite tanjir domaće supe od povrća.

U 12 sati ručajte jelo od povrća i namirnice koje sadrže proteine.

U 15 časova grickajte sirovo voće ili povrće i uradite vežbu disanja od 10 minuta.

U 17 časova idite u šetnju, najbolje kroz prirodu. Šetnja podstiče cirkulaciju, pomaže da smršamo, jača imunitet i čini da se lakše oslobađamo opterećujućih misli.

U 18 i 30 časova večerajte tanjir supe od povrća i napravite ukusnu salatu (bez mesa i mlečnih proizvoda).

U 20 časova vežbajte jogu.

U 21 i 30 ili 22:00 - pre spavanja razmislite o stvarima na kojima ste zahvalni.

Nakon ovog dana bićete puni energije i razmislićete o promeni načina ishrane, usvojićete nekoliko zdravih navika i polako ćete vratiti balans u organizam.

Napomena: Ako želite da ponovite ovaj detoks režim, konsultujte se sa stručnjakom!

Izvor: Lovesensa