Anksioznost je mentalni poremećaj koji se ispoljava kao konstantna zabrinutost, nervoza i bezvoljnost, a uglavnom se manifestuje kroz napade panike.

Vež pri prvim znakovima anksioznosti važno je potražiti stručnu pomoć psihologa i psihoteraputa. Uz preporučeni način leenja, pomoći će i zdrava ishrana, joga, meditacija, druženje sa pozitivnim ljudima i boravak u prirodi.

Stručnjaci ističu da postoje namirnice koja podstiču luenje hormona zaduženih za sreću i dobro raspoloženje, pa se takva hrana preporučuje i osobama koje se suočavaju sa anskioznim stanjem.

1. Losos

Sadrži nutrijente koje podstiu zdravlje mozga, vitamin D, omega 3 masne kiseline, eikozapentaenoinsku kiselinu (EPA) i dokozaheksaenoinsku kiselinu (DHA).

EPA i DHA mogu pomoći u regulaciji neurotransmitera dopamina i serotonina, koji mogu imati umirujuća i opuštajuća svojstva.

Pored toga, studije pokazuju da ove masne kiseline mogu smanjiti upalu i sprečiti disfunkciju moždanih ćelija što dovodi do razvoja mentalnih poremećaja poput anksioznosti.

Konzumacija adekvatnih količina EPA i DHA takođe može da promoviše sposobnost vašeg mozga da se prilagodi promenama, omogućavajući da se bolje nosite sa stresorima koji pokreću simptome anksioznosti.

Vitamin D je takođe proučavan zbog pozitivnih efekata koje može imati na poboljšanje nivoa smirujućih neurotransmitera,

2. Kamilica

Sadrži velike količine antioksidansa koji dokazano smanjuju upale, što može smanjiti rizik od anksioznosti. Nekoliko studija ispitivalo je vezu između kamilice i ublažavanja anksioznosti.

Otkrili su da su oni kod kojih je dijagnostikovan generalizovani anksiozni poremećajdoživeli znatno veće smanjenje simptoma nakon konzumiranja ekstrakta kamilice, u poređenju sa onima koji to nisu učinili.

3. Kurkuma

Kurkuma je začin koji sadrži kurkumin, jedinjenje za koje je dokazano da pozitivno utie na zdravlje mozga i pomaže kod anksioznosti i pojaanog stresa. Studije na životinjama pokazuju da kurkumin može pojačati DHA omega-3 masnih kiselina u mozgu pomažući vašem telu da ga efikasnije sintetiše.

Kurkumin takođe ima moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva za koja je dokazano da sprečavaju oštećenje moždanih ćelija.

PageBreak

6 namirnica koje pomažu kod anksioznosti: pozitivno utiču na zdravlje mozga i smanjuju stres
Foto: Shutterstock 6-namirnica-koje-pomazu-kod-anksioznosti-pozitivno-uticu-na-zdravlje-mozga-i-smanjuju-stres

4. Crna čokolada

Crna čokolada sadrži flavonole koji su antioksidanti i koji mogu imati korisno ejstvo na funkcionisanje mozga. Poboljšavaju protok krvi u mozgu i promovišu njegovu sposobnost prilagođavanja stresnim situacijama.

Neki istraživači takođe sugerišu da je uloga crne čokolade u zdravlju mozga jednostavno posledica njenog ukusa koji može biti utešan onima koji imaju negativne promene raspoloženja.

Takođe je dokazano da konzumiranje crne čokolade povećava nivo neurotransmitera serotonina, što može pomoći u smanjenju stresa koji dovodi do anksioznosti.

5. Jogurt

Ako patite od anksioznosti, jogurt je odlična hrana koju treba da uvrstite u svoj jelovnik.

Probiotici ili zdrave bakterije, pronađeni u nekim vrstama jogurta, mogu poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Studije su pokazale da probiotička hrana poput jogurta može podstaći mentalno zdravlje i funkciju mozga inhibiranjem slobodnih radikala i neurotoksina, koji mogu oštetiti nervno tkivo u mozgu i povećati rizik od anksioznosti.

U jednom ispitivanju anksiozni ispitanici svakodnevno su konzumirali probiotički jogurt. Rezultat je pokazao da su bili znatno sposobniji da se nose sa stresom, za razliku od onih koji su konzumirali jogurt bez probiotika.

Zato je važno i da pri kupovini jogurta obratite pažnju na sastav i kupite onaj sa boljom probiotičkom kulturom.

6. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu za koju je naučno dokazano da ima pozitivan efekat na zdravlje mozga i smanjenje anksioznosti.

U jednoj maloj studiji, ljudi koji su konzumirali L-teanin imali su manje psiholoških reakcija na stres koji je naješće povezan sa anksioznošću. Takođe, pozitivno je uticao na smanjenje pulsa.

Druga studija otkrila je da su oni koji su pili napitak koji je sadržao L-teanin imali smanjeni nivo kortizola, hormona stresa.

Izbalansirana organska ishrana iam veliku ulogu u održanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Probajte da uvrstite ove namirnice u način ishrane i

Izvor: Lovesensa