Specifični simptomi nedostatka gvožđa izgledaju različito od osobe do osobe, ali ako mislite da imate premalo gvožđe u krvi, možda će vam se isplatiti testirati njegov nivo. Problemi sa gvožđem često se zanemaruju - ali nije tako teško vratiti se na pravi put!

Pročitajte još:

OVAJ MINERAL JE NEOPHODAN ŽENAMA U MENOPAUZI: vraća hormone u balans, čuva zdravlje štitne žlezde i umiruje nervni sistem

KOJI VITAMINI I MINERALI SU NEOPHODNI ZA LEPOTU: Najbolji dodaci ishrani za lepu kožu, kosu i nokte

Selen nas štiti od oboljenja: evo koja hrana sadrži ovaj neophodan mineral

Manjak gvožđe posebno pogađa žene

Kada je reč o nedostatku hranjivih sastojaka, postoji nekoliko vitamina i minerala koji dobijaju mnogo pažnje. VitaminD je standardni, kao i magnezijum, omega-3 masne kiseline i, naravno, oni dragoceni vitamini B grupe. Ali, postoje li još neke podcenjene hranjive materije, a u pitanju je gvožđe!

Nedostatak gvožđa pogađa oko 20 do 25 posto svetske populacije, prvenstveno žene. To je zato što uobičajeni uzroci nedostatka gvožđa uključuju obilna krvarenja toekom menstruacije i trudnoće (jer rastuća beba treba veće količine krvi) - od kojih oboje uglavnom pogađaju žene u predmenopauzi.

Šta možete učiniti? Testirajte nivo gvožđa kako biste utvrdili nedostaje li vam hranjivih sastojaka. Od lekara zatražite kompletnu krvnusliku koja proverava vaš hemoglobin, ali feritin. Istraživanje je pokazalo da je feritin najosetljiviji biomarker za ispitivanje u ranim fazama nedostatka gvožđa i možda daje specifičnije rezultate od provere hemoglobina.

Ako saznate da imate malo gvožđa, hranjive materije možete nadoknaditi izvorima hrane životinjskog i biljnog porekla ili možda razgovarati sa svojim lekarom o dodacima ishrani.

Izvor: Sensa.hr