Osim što se lovorov list koristi za aromatizovanje brojnih jela, ima brojne zdravstvene prednosti. Naime, koristi se kao lek i začin, ali i povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa u jelima.

Takođe, pospešuje zdravlje imunog sistema budući da je dobar izvor vitamina A, B6 i C, kao i gvođža, mangana i kalcijuma. Takođe, čaj od lovorovog lista ublažava želudačne smetnje, kao i pritisak u sinusima ili kod začepljenja nosa.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca - jedna studija pokazala je da konzumiranje 1 do 2 grama lovorovog lista dnevno tokom mesec dana. Preporučuje se i za smanjenje kašlja i kod prehlade.

Dodaje specifičan ukus slanim jelima, međutim ne sme se jesti sirov ili u velikim količinama jer se teško žvače i vari. Takođe, ne postoje adekvatne studije o korištenju lovorovog lista kao leka tokom trudnoće ili dojenja, pa je neophodno u ovom periodu konsultovati se sa stručnjakom.

Lovorov list možete pronaći u većini prodavnica, i to sveži, sušeni ili u prahu. Možete ga dodati u supu, skuvati aromatičan čaj koji će vam smiriti želudac, isprobati razne recepte iz indijske kuhinje ili ga dodati u marinadu uz govedinu ili piletinu.

Izvor: Sensa