Kada malo proširimo spektar začina koje koristimo u svojoj kuhinji i svakodnevici, otkrićemo i neke vrlo zanimljive i lekovite začine. Upravo takav je zvezdasti anis, koji se još naziva i kineski ili indijski anis. Otadžbina ovog začina je jugoistočna Kina. Kultiviše se u Kini, Vijetnamu, Kambodži, Kampučiji, Japanu i na Filipinima. Raste u svom izvornom obliku na visokom, zelenom tropskom drvetu i daje plodove koji se otvore u obliku zvezde.

Bez obzira na lekovita svojstva ovog začina, ukoliko imate hronične ili akutne tegobe, obavezno se prvo obratite lekaru

Zvezdasti anis se preporučuje kao sredstvo za jačanje imuniteta, povećava otpornost na stres, infekcije, poboljšava dejstvo nervnog, endokrinog i imunološkog sistema i funkcionisanje metabolizma. Za lečenje se koriste svi delovi anisa (listovi, seme, stablo, koren) i to u slučajevima začepljenja krvnih sudova, problema sa jetrom, slezinom, bubrezima i mokraćnom mehurom, ali i za otklanjanje bolova u tim organima.

Najefikasnije dejstvo anis može imati u slučaju upale gornjih disajnih puteva. U svim slučajevima, kada je neophodno dobiti omekšavajući, iskašljavajući efekat, poboljšati pročišćavanje funkcije bronhija, otkloniti sluz, preporučuje se upravo zvezdasti anis.

Ovaj začin jača vid, želudac, otklanja nadimanje, podstiče varenje, deluje kao diuretik. Čaj od semena anisa ima lekovito delovanje kod pojačanog lupanja srca, bolova u bokovima i pazuhu. Čaj od semena anisa sa medom, koristi se kod groznice i prehlada.

Izvor: Sensa