Svi znamo da bi trebalo da jedemo raznovrsno, da na tanjiru imamo što više voća i povrća... Ali teško je odoleti isušenjima, pa posegnemo i za nezdravom hranom jer je ukusna, lako dostupna… Međutim, nezdrava hrana je u velikoj meri odgovorna za stanje srca i krvnih sudova, a prvi problemi javljaju se već na pragu pete decenije ili čak ranije. Starenje je samo po sebi faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a ako tome dodamo i nezdravu hranu, rizik se umnogome povećava. Evo koju hranu treba izbegavati, a naročito ako imate više od 50 godina: 

1. Pržena hrana

Ovo je jedna od najvećih pretnji zdravlju, naročito srcu i krvnim sudovima. Ako želite zdravo srce nakon 50. godine, znajte da morate što pre da se odreknete pržene hrane i pohovane hrane. Hrana bogata zasićenim mastima vodi začepljenju arterija, povećanju nivoa lošeg holesterola i krvnog pritiska. Nutricionisti savetuju da osim izbegavanja pržene hrane, ograničite unos mesa na porciju od 60 grama dnevno, da crveno meso izbegavate, tj. jedete ponekad i da izbegavate punomasne mlečne proizvode. 

2. Grickalice

Iako su mnogima saputnik dok gledaju film ili seriju, grickalice poput čipsa imaju mnogostruka negativna svojstva- obiluju solju, zasićenim mastima i šećerom. Sadrže “prazne kalorije” i brzo podižu nivo šećera u krvi. Podstiču prejedanje i gojaznost, jer je potrebno pojesti mnogo da bismo osetili sitost, a zatim će vrlo brzo doći do pada šećera u krvi i ponovne gladi.

3. Šećer u svim oblicima

Šećer je jedan od glavnih krivaca za pojavu mnogih bolesti, među kojima je dijabetes samo jedna od njih. Šećer takođe igra važnu ulogu u pogoršanju zdravlja srca. Osim u slatkišima, velika količina šećera nalazi se u gaziranim sokovima. Znajući to, mnogi posežu za dijetalnim napicima koji, s druge strane, obiluju veštačkim zaslađivačima. Istraživanja pokazuju da oni koji često piju dijetalna pića povećavaju rizik od razvoja metaboličkog sindroma za 36 odsto i povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 67 odsto u poređenju sa onima koji ih ne piju. Zašto su dijetalna pića toliko štetna? To je zbog toga što veštački zaslađivači u dijetalnim napitcima sa niskim ili nultim sadržajem kalorija otežavaju telu da meri kalorije. Samim tim povećavaju apetit, ometaju mikrobiome, a to može dovesti do netolerancije na glukozu i povećane želje za slatkom hranom. Ako želite da zaštitite svoje srce, umesto dijetalnih pića uzmite običnu ili gaziranu vodu, a pored vođenja računa o ishrani, morate da počnete da vežbate. 

izvor: Sensa