Postoje ljudi kojima je stalno hladno, bez obzira na temperaturu u prostoriji ili napolju. Možda čak i vi imate stalan osećaj hladnoće zbog koga vas drugi često gledaju čudno. Osim ako niste premalo obučeni u određenom trenutku, za stalni osećaj hladnoće postoje medicinski razlozi. Evo šta treba da znate o ovom problemu jer je važno za vaše zdravlje.

Dijabetes

Ova hronična bolest usled koje dolazi do povećanja šećera u krvi može da dovede do oštećenja krvnih sudova. Na taj način se smanjuje protok krvi, pa oboleli često imaju osećaj hladnih ruku i nogu, kao i osećaj trnjenja.

Hipotireoza

Smanjena funkcija štitaste žlezde takođe može biti jedan od uzroka stalnog osećaja hladnoće. Prate ga često i suva koža, zatvor, hroničan umor, opadanje kose… Sve su to simptomi usporenog rada tiroide. Uz odgovarajuću terapiju, svi ovi simptomi se ublažavaju ili čak potpuno nestaju.

Malokrvnost

Manjak gvožđa dovodi do anemije, tj. do slabijeg transfera kiseonika u tkivima, što rezultuje pojačanim osećajem hladnoće. Osim namirnica koje sadrže veliku kolilinu gvožšda, često je neophodna i suplementacija u konsultaciji s lekarom.

Alergija na hladnoću

Mada je retka pojava, tačnije 5 odsto stanovništa ima alergiju na hladnoću, a ona ima istate simptome kao i bilo koja druga alergija. Javlja se osip praćen svrabom, crvenilo i oticanje delova kože koji su izloženi hladnoći. Najčešće su to prsti na rukama i lice. Rešenje je da se izbegava ono što je izvor alergije- znači stalno utopljvanje, izbegavanje hladne hrane, dodirivanje hladnih predmeta, predug boravak napolju kada je hladno... Preporučuje se ishrana bogata vitaminima i mineralima, a u težim slučajevima prepisuje se i terapija.

Izvor: Sensa