Psihijatar funkcionalne medicine, doktorka Ket Toups usled autoimunebolesti suočila se sa kognitivnimoštećenjima, ali je uspela da se izleči i spreči razvoj demencije. "Postepeno je došao dan kada se moj mozak vratio na mrežu", pričala je doktorka. "Bilo je zaista uzbudljivo kada sam shvatila da mogu da držim sedam cifara telefonskog broja u svojoj glavi i ponovo biram broj."

Kako je navela, sa opadanjem kognitivnih funkcija, važno je da se fokusirate na ranu intervenciju i učinite sve što možete da sprečite početak, ali to ne znači da ne možete ništa da uradite povodom toga kada se simptomi pojave. Doktorka je tri godine pokušavala da poboljša svoje kognitivne funkcije i uspela je u tome, ali je i naučila na koje sve načine može da pomogne svojim pacijentima.

U jednom intrvjuu istakla je koja 4 faktora mogu značajno uticati na zdravlje vašeg mozga tokom vremena i razvoj demencije:

1 .Vaš oralni mikrobiom - Vaša usta su kapija vašeg tela i početak vašeg gastrointestinalnog trakta (postoji snažna veza između creva i mozga). "Vaša usta su odmah pored mozga", objasnila je doktorka. "A ono što je u ustima i nosu može tako lako da putuje pravo u mozak… Bakterije tamo mogu lako da uđu u trag." Istraživanja pokazuju da različite vrste patogena u našim ustima idu u različite delove našeg tela i izazivaju različite bolesti.

2. Spavanje - Kvalitetan san je osnova blagostanja, jer nedostatak sna može uticati na sve, od metabolizma preko raspoloženja, pa sve do zdravlja mozga. "Naš mozak se detoksikuje i regeneriše dok spavamo, tako da svakako moramo da preduzmemo korake da poboljšamo svoj san i da dovoljno spavamo", napominje doktorka Toups za mindbodygreen. Zapravo veza spavanja i mozga je toliko jaka da ljudi koji slabo spavaju imaju oko 68% veći rizik da obole od Alchajmerovebolesti. Zato pokušajte da date prioritet svom spavanju. Bez obzira da li jedete hranu koja podržava san, odlučite se za opuštajuće istezanje pre spavanja ili pijete čajeve pred spavanje, pronađite načine koji vam prijaju i pomažu da lakše utonete u san.

3 . Gubitak sluha - "Gubitak sluha u srednjim godinama je ogroman faktor rizika za demenciju, i to je najveći promenljivi uzrok", kaže Toups. Izveštaj komisije Lancet iz 2020. navodi gubitak sluha kao jedan od najvećih faktora rizika za demenciju, ali napominje da upotreba slušnih pomagala smanjuje višak rizika. "Možda mislite da je gubitak sluha prirodan deo starenja, a u određenoj meri i može biti, ali ako ne čujete pravilno, ne dobijate te podatke u svom mozgu sve vreme", dodaje Toups.

4 . Teški metali - Kako je doktorka istakla - "Definitivno kod osoba sa demencijom primećujemo više nivoe materija kao što su živa, olovo i kadmijum, ali možemo da detoksikujemo organizam od njih prilično lako". Pojedina istraživanja povezala su neke od tih metala (naime olovo i kadmijum) sa oštećenomkognitivnomfunkcijom i kognitivnim padom, posebno kako naš svet postaje sve toksičniji. Međutim, kako Toups napominje, možete podržati svoje prirodne procese detoksikacije koji će doprineti celokupnom zdravlju, ali i zdravlju mozga.

Izvor: Sensa