Sa dolaskom jeseni i zime temperature padaju, a osim što je nužno da se toplo oblačimo i grejemo životni prostor, posebno je važno i da ishranu prilagodimo vremenskim uslovima i tako podržimo zagrevanje tela. Dok leti uživamo u osvežavajućim salatama, smutijima, rashlađenim napicima i izbegavamo dugotrajni boravak u kuhinji, zimi odjednom poželimo da pijuckamo topli čaj ušuškani na kauču i da pojedemo činiju tople supe ili potaža, piše autorka zdravih recepata DunjaGulin.

Recept za brzi potaž od povrća

Sastojci:

• 2 šolje kockica bundeve
• 1 šolja kockica šargarepe
• 1 šolja kockica korena celera
• ½ kocke supe od povrća bez dodatog kvasca
• 1 čen belog luka
• 2 kašike maslinovog ulja
• vruća voda, prema potrebi
• so
• 2 kašike sitno seckanog lista peršuna

Priprema:

U lonac stavite povrće, prelijte vrućom vodom da ga prekrije, dodajte pola kocke i kuvajte na laganijoj vatri poklopljeno dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk i ulje i izmiksirajte. Ulijte još vruće vode ako je potaž previše gust. Probajte i dodatno posolite ako je potrebno. Poslužite posuto seckanim peršunom.

Izvor: Sensa