Tajna dugovečnosti je ono što mnogi pokušavaju da otkriju. U zemljama u kojima žive najdugovečniji ljudi, poput "plavihzona", postoje određene navike u ishrani, aktivnosti i načinu života koji produžuju životni vek. Dugovečnost je kombinacija sreće, dobre genetike i kvalitetnog odnosa prema životu. Japanci su često lideri u dugovečnosti, a oni polako i lepo stare, manje su skloni srčanim oboljenjima i problemima sa pamćenjem i dugo ostaju vitalni.

Za njih su tri glavne tačke filozofije dugovečnosti posebno važne:

1. Radna navika - Prva tačka kaže da osoba treba da bude zauzeta od jutra do večeri, naizmenično fizičku aktivnost sa mentalnim treningom. Iako ste možda u penziji, to vas ne sprečava da se aktivirate napolju, u bašt, da šetate, posećujete prijatelje, družite se sa unucima. Aktivnost i angažovanje svog tela i uma, učiniće da budete zdraviji na duže staze.
2. Ljubav - Uključuje dobre odnose sa rođacima i prijateljima, ovo je atmosfera međusobnog poštovanja, ljubaznosti, učešća i saosećanja.
3. Optimizam - Pozitivan stav koji vam popravlja raspoloženje i podstiče vas da verujete da će doći bolje i da možete u svemu što je negativno da pronađete trag svetlosti.

Američki Magazin za zdravlje ("Journal of Health") objavio je intervju sa 90-godišnjim majstorom kenđucua. On rukuje mačem sa istom spretnošću kao mladići. Majstor je otkrio svoju tajnu:

1. Telo je hram, ne treba da ga oskrnavite. Nikada se ne prejedajte! Napustite sto pre nego što osetite sitost. Jedite male obroke i samo zdravu hranu. U Japanu vole izreku: "Hrana treba da bude vaš lek". Stomak treba da bude 80% pun. Samo tako možete izbeći probleme sa gojaznošću, šećerom u krvi. Morate sagoreti više kalorija nego što konzumirate.

2. Majstor trenira svaki dan. Ustaje u 5 ujutro, vežba, pliva, mnogo šeta. Tokom dana bavi se podučavanjem samurajskih tehnika mačevanja, uveče čita knjiga, novine, bavi se rešavanjem logičkih zadataka. Takođe, pšodučava mlađe generacije. Društvene igre koje Japanci igraju sa članovima porodice i prijateljima su veoma česte. Ove igre vam omogućavaju da trenirate svoje pamćenje i da vam um bude bistar.

3. Majstor kenđucua je objasnio da nas samo cilj tera da se ujutru probudimo i da se radujemo danu koji je došao. Pronađite ovaj cilj, on će vam dati energiju za nova dostignuća, osećaćete se korisnim za društvo. Japanci imaju stav da ljudi u starosti nikako ne treba da se olenje, već da život ispune smislom, iskoriste svoje znanje i iskustvo i uživaju u svojoj starosti.

Izvor: Sensa