To su znali i stari narodi, poput starih Egipćana, Grka i Rimljana, kojima mirođija nije bila samo začin i simbol bogatstva, već i lek. Hiljadama godina ovaj začin se koristi u kulinarske i medicinske svrhe. Njegovo lišće, seme i eterično ulje donose brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. 

Smiruje probavne probleme i podiže nivo energije
Od davnina, mirođija se koristi za smirivanje probavnih tegoba - nadimanja, štucanja i grčeva kod dece, dijareje. Pravi je prirodni karminativ, što znači da smanjuje stvaranje gasova u crevima. Zahvaljujući svojim masnim kiselinama, mirođija je takođe odličan izvor energije.

Deluje kao prirodni osveživač daha
Ova biljka pomaže u ublažavanju problema lošeg zadaha. Otac medicine Hipokrat je u svojim receptima za čišćenje usne duplje koristio upravo kopar.

Ima snažan antioksidativni efekat
MIrođija sadrži monoterpene, koji aktiviraju enzim glutation-S-transferazu. Ovaj enzim pomaže molekulu antioksidansa glutationu da veže za sebe oksidovani molekul, što inače dovodi do oštećenja ćelija. 

Pomaže u suzbijanju menstrualnih grčeva
Osim što pomaže varenju, mirođija deluje i kao antispazmodik, pa može biti odličan izbor ako patite od menstrualnih grčeva. 

Doprinosi zdravlju kostiju
Mirođija se smatra veoma dobrim izvorom kalcijuma, pa je odličan dodatak ishrani za sve one koji žele da spreče gubitak koštane mase, osteoporozu i reumatoidni artritis.

Pomaže kod nesanice
Flavonoidi prisutni u mirođija aktiviraju lučenje enzima i hormona koji deluju umirujuće. Zahvaljujući tome, mirođija može biti vaš prirodni saveznik ako imate problema sa lošim snom i čestim noćnim buđenjima.

(Sensa)

BONUS VIDEO: