Začini i začinsko bilje su već vekovima cenjeni zbog svojih kulinarskih i lekovitih svojstava. Od živahnih nijansi bosiljka do rashlađujućeg mirisa mente, svet začinskog bilja obuhvata raznoliku lepezu ukusa, a njegove prednosti se protežu dalje od kuhinje.
Bilo da se radi o čajevima, začinima ili začinskim biljkama, postoji raskošna paleta blagotvornih dejstava koje one mogu imati za našu vitalnost.
Izdvojićemo 4 začina koji će vam ovog leta dati zategnut i ravan stomak, pored svih drugih efekata koji će vas oduševiti.

ĐUMBIR

Đumbir, pikantan i aromatičan koren, odavno je poznat po svom potencijalu da podrži dobru probavu. Njegova aktivna jedinjenja, kao što je gingerol, poseduju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja pomažu u smirivanju digestivnog sistema, smanjenju nadimanja i ublažavanju gastrointestinalne nelagodnosti. Uključivanje đumbira u vašu ishranu, bilo kroz čajeve, narendane u obrocima ili kao začin, može pomoći u stimulisanju varenja, poboljšanju apsorpcije hranljivih materija. Pored toga pomoći će vam i kod ublažavanja ndutosti stomaka
Đumbir ima termogena svojstva, što znači da pomaže u povećanju telesne temperature i ubrzavanju metabolizma, što može dovesti do povećanog sagorevanja kalorija. Može da potisne apetit i smanji želju za hranom, pomaže u kontroli unosa kalorija, a takođe pomaže u varenju i može smanjiti nadimanje i nelagodnost, promovišući ravniji izgled stomaka.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je poznat po svojstvima koja poboljšavaju zdravlje, jer je bogat antioksidantima poznatim kao katehini. Zeleni čaj je ima ulogu u jačanju metabolizma i podsticanju oksidacije masti. Ova jedinjenja mogu pomoći u poboljšanju sposobnosti tela da sagoreva kalorije i masnoće, doprinoseći kontroli težine i smanjenju obima struka. Pored toga, blagi diuretički efekat zelenog čaja može pomoći u smanjenju zadržavanja vode i nadimanja, dodatno podržavajući izgled ravnijeg stomaka.

KAJENSKA PAPRIKA

Kajenska paprika, vatreni začin poznat po svom posebnom ukusu, ima potencijalnu vezu sa sagorevanjem viška masnih naslaga sa stomaka. Pokazalo se da njenjo aktivno jedinjenje, kapsaicin, ima termogena svojstva koja mogu privremeno povećati brzinu metabolizma i podstaći telo da sagoreva više kalorija. Uključivanjem kajenske paprike u svoje obroke ili pića, potencijalno možete poboljšati procese sagorevanja masti i doprineti kontroli težine.

CIMET

Njegova aktivna komponenta, cinamaldehid, proučavana je zbog svoje sposobnosti da poboljša metaboličke procese, što potencijalno dovodi do poboljšanog sagorevanja kalorija i upravljanja težinom. Štaviše, cimet može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi povećanjem osetljivosti na insulin, što može igrati ulogu u smanjenju skladištenja masti oko stomaka.
Stabilizacijom nivoa šećera u krvi, cimet može smanjiti želju za slatkom i visokokaloričnom hranom. Cimet takođe može poboljšati varenje, što može pomoći u naporima za smanjenje težine.

Važno je naglasiti da iako ove biljke mogu da ponude određene prednosti za gubitak težine, one nisu trenutna rešenja. Održiv gubitak težine je rezultat izbalansirane ishrane, dosledne fizičke aktivnosti i usvajanja zdravih navika.

(Sensa)

BONUS VIDEO: