U astrologiji Mesec predstavlja naše emocije. On upravlja našim emocionalnim telom i snažno je povezan sa tim kako se osećamo. Mesec je takođe povezan sa našim osećajem sigurnosti. Koliko se emocionalno i bezbedno osećamo dok se krećemo kroz svet? Mesec je takođe povezan sa ženskom energijom. Ova energija je prisutna u svim živim bićima, a tokom moćnog punom Meseca možda će se pojaviti problemi kada je u pitanju naš odnos sa ženskim delom naše ličnosti. Ponekad to možemo videti i u značajnim ženskim odnosima u našim životima.

Svaki pun Mesec različito će uticati na nas u zavisnosti od naše sopstvene kosmičke energije i onoga što je Mesecu predodređeno da pokrene u našim životima. Pun Mesec, međutim, na kraju je vreme osvetljenja i kulminacije. On predstavljaju vrhunac lunarnog ciklusa i, kao u svim dobrim pričama, kada dostignemo vrhunac, tada se obično dogodi i vrhunac poglavlja kojim hodamo.

Ovaj pun Mesec u Ribama povezan je sa događajima koji su se odvijali početkom septembra tokom mladog meseca u Devici, ali su takođe povezani sa događajima koji su se uskomešali sredinom marta pod mladim mesecom u Ribama. Moglo bi se reći da je mlad mesec u znaku Riba još u martu bio početak priče koja je sada dostigla vrhunac. Možete li stvoriti bilo kakvu vezu između onoga što se odvijalo u vašem životu tokom marta i sada? Šta god da se manifestuje, verovatno ste sada na začelju toga i možda ste zaista u stanju da osetite i povežete se sa tim trenutkom kulminacije koji dolazi.

Pun Mesec je takođe vreme energičnog oslobađanja, pa ako želite nešto da oslobodite iz svog života, ovo je savršena prilika da postavite neke namere. Razmislite o onome za šta više ne želite da se držite. Pošaljite tome ljubav i zahvalnost, a zatim pod jakim svetlom Punog Meseca udahnite sve novo. Neptun, planeta iluzija, snova i intuicije veoma je aktivan pod ovim punim mesecom. To je zbog činjenice da pada samo 7 stepeni od Punog meseca.

Kad god je Neptun aktivan, može stvoriti malo maglovite energije. Možda ćemo se osećati kao da hodamo kroz gustu šumu, nesposobni da vidimo šta nas čeka. Možda će biti teže donositi odluke ili razmišljati bistrog uma. Neptun takođe može izazvati naše emocije, omogućavajući nam da vidimo šta mehuri ispod površine. Pod njegovim prisustvom, možda nećemo moći da analiziramo ono što osećamo, već ćemo se jednostavno zateći kako opadamo i tečemo između jednog prostora osećanja i sledećeg. Pod vodenim punim Mesecom poput ovog, najbolje je ako se krećemo otvorenog srca. Pokušaj da razumemo stvari našim racionalnim umom može samo povećati zabunu. Ali, ako pustimo naše misaone procese da prođu na trenutak, i umesto toga skliznemo na mesto osećanja, možda ćemo moći da intuitivno dobijemo odgovore koje tražimo. Intuicija se često opisuje kao osećaj znanja. Često nemate nikakav konkretan dokaz ili razlog da se osećate onako kako jeste, to je samo snažan osećaj da znate. 

Na mnogo načina, ovo mesto nas poziva na septembarski pun Mesec. Poziva nas da izađemo iz našeg racionalnog uma u svoj prostor osećanja. Poziva nas da se odvojimo od traženja dokaza i umesto toga, dozvolimo sebi da se povežemo sa svojim osećanjima. U stvari, dok ovo čitate, pokušajmo sa brzom vežbom koja će vam pomoći da otelotvorite ovaj prostor. Stavite ruku na srce i zatvorite oči. U ovom trenutku se zapitajte: "Koje tri reči opisuju kako se trenutno osećam?" Nakon što sebi postavite ovo pitanje, zastanite. Ne pokušavajte da odgovorite svojim umom, već se spustite u svoje srce i odgovorite sa mesta čistog osećanja.

Možda ćete se samo iznenaditi koji odgovori lebde u vašoj svesti. Ponekad kada radimo ovu vežbu, možemo da pređemo iz rasuđivanja u dublji i povezaniji prostor. Ponekad nismo ni svesni kako se zaista osećamo dok ne dozvolimo ovu vrstu svesti. Ova mala praksa može vas odmah povezati sa vašim emocionalnim telom, pa vam čak može pomoći da razumete sebe na dubljem nivou. Naše emocije nisu uvek naša istina, ali su uvek validne i mogu biti vodiči o tome šta nam je potrebno da istražimo, pogledamo ili dublje zaronimo. Emocije mogu zavarati, pa je najbolje da ih ne etiketirate i ne osuđujete. Umesto toga, dozvolite im. Zamislite ih kao posetioce, koji dolaze i odlaze, opadaju i teku. Ponekad naše emocije samo žele da se čuju i vide. Ponekad, kad im dozvolimo da se podignu, tada mogu tako graciozno otpasti.

Neptun je takođe snažno povezan sa vodom i okeanima. Provođenje vremena u blizini mora u ovom trenutku može biti visoko terapeutsko, kao i topla kupka ili čak održavanje dodatne hidratacije. Programiranje vode za piće kristalima, namerama i molitvom takođe je odličan način da iskoristite ovu energiju. Kao i trošenje vremena na kreativne projekte. Ovaj pun Mesec u Ribama, zajedno sa energijom Neptuna, čini fantastičnu kombinaciju za sve umetničke poduhvate. Ako radite na kreativnom polju ili imate kreativan projekat koji želite da pokrenete, ova energija Punog Meseca je samo božanska i obezbeđena podrškom.
Iako je sva ova vodena energija dobra za povezivanje sa vašom intuicijom i podržavanje kreativnih snova, postoji šansa da bude suviše snažna i gurne nas u mesto emocionalne nestabilnosti.

Ovo se takođe može manifestovati kao osećaj potrebe za bekstvom od stvarnosti ili bekstvom od pritisaka našeg života. Iako neki oblici eskapizma mogu biti zdravi, postoje i drugi oblici koji nam mogu naškoditi. Ovo je samo nešto čega treba biti svestan pod energijom ovog punog Meseca u Ribama. Ako osećate potrebu da pobegnete, pokušajte sebi obezbediti zdrave izlaze poput meditacije, pisanja dnevnika, sklupčanja uz dobru knjigu ili čak gledanja filma. Nažalost, u ovom životu možemo pobeći samo toliko dugo, pre nego što stvarnost ponovo ne pokuca na naša vrata. Znajte da imate snage da se nosite sa svime što vam kuca na vrata. Znajte da ćete, ako tražite, pronaći podršku koja vam je potrebna za kretanje kroz sve što vam je teško za srce.

Pun Mesec je uvek dobro vreme za okončanje nezdravih navika ili izbora načina života, pa iskoristite ovu energiju u svoju korist. Verujte svojoj intuiciji i koristite svoje šesto čulo za kretanje kroz sve izazovne prepreke koje se pojavljuju.

Izvor: Sensa