Sama reč retrogradni nas podseća na nešto negativno, stagniranje, na blokade, pokvarene planove itd. Poznata vam je astrološka priča o retrogradnom Merkuru koji može sve da okrne "naglavačke", ali zapravo je pittanje retrogradne faze planeta mnogo složenije. Koliko će loše retrogradna faza uticati na sudbinu, zavisi od planete koja je započela, položaja drugih planeta, znaka u kojem se nalazi retrogradna planeta i mnogo drugih faktora.

U prethodnom periodu odmorili smo se od retrogradnih planeta, ali nas zato 29. aprila očekuje nova faza - retrogradni Pluton. Ovo će biti period kada preispitujemo moć i kontrolu u našem životu. Mnogi odnosi će se baš u danima retrogradnog Plutona raščistiti. Ako su neki ljudi pokušavali da manipulišu sa vama, sada je vreme da se oslobodite toksičnoih osoba. Distancirajte se i pokažite da vi kontrolišete svoj život, a ne okruženje.

Sa druge strane, ako ste vi pokušali da kontrolišete neku osobu ili situaciju, sada je vreme da pustite i da tok života uradi svoje. Moguće je da ćemo se osloboditi mnogih navika, predrasuda, ubeđenja.

Retrogradni Pluton donosi "otrežnjenje", suočavanje sa stvarnosti, posebno kada je reč o toksičnim odnosima. Mnogi će shvatiti da su u lošoj vezi koja nema budućnost i baš u ovom periodu se odlučiti za rastanak, ali ovo može biti teška promena. Međutim, što je zavisnos ove dve osobe bila jača, teže ćete preboleti. Ipak, na kraju ćete shvatiti da je vredelo i da ste se rešili amo onoga što vam je donosilo nezadovoljstvo.

Mnogi će se oslobađati loših navika, određenih zavisnosti. Sve će ići teže, realnost nije nikad blag akada živite u magli iluzije, ali na kraju ćete imati lekcije i bolje šanse. Retrogradni Pluton će trajati do 8. oktobra 2022. godine - on svake godine traje oko 5 meseci i nema razloga za brigu, tu je samo da nas opomene kako da filtriramo svoj život. On počinje tek 29. aprila, tako da uživajte u ovom mesecu.

Astrolozi ističu da jedna pojava donosi više izazova od retrogradnog Plutona, a to je pomračenje Sunca u Biku koje je zakazano da uzdrma vaš svet 30. aprila. U astrologiji, pomračenja su glavna stvar jer vas suočavaju direktno sa vašom sudbinom.

Merkur će u aprilu zvanično ući u svoj period predretrogradne senke, što nagoveštava njegovu retrogradnu fazu koja nas očekuje u maju. Međutim, Merkur ulazi u svoj matični znak Blizanaca 29. aprila, što donosi jače komunikacijske veštine i majstorske sposobnosti obavljanja više zadataka. Iskoristite ovu priliku za dobru komunikaciju, važne ugovore, odluke, dok Merkur nije krenuo retrogradno.

Izvor: Sensa