Ciklična kretanja Venere i Marsa označavaju posebne godine našeg života u kojima ljubav ima veću snagu i važnost nego inače. Za Sensu astrološkinja Senka Ljubić piše da u tim godinama preokreta mogu da se dogode nove ljubavi, produbljivanje osećanja, stvaranje ljubavnog sklada ili isceljivanje srca. To je poseban ritam srca, jedinstven za svakog od nas, ritam koji nam pomaže da rastemo kroz ljubav.
Na svoj rođendan svake godine možemo da napravimo horoskop solarnog povratka. To je horoskop za onaj trenutak kada je Sunce bilo na istom stepenu znaka zodijaka kao i prilikom našeg rođenja, ali sve ostale planete, kao i podznak, uglavnom su raspoređeni drugačije. U horoskopu solarnog povratka, Venera se svakih osam godina nađe tačno na onom mestu gde je bila u natalnom horoskopu, Jupiter svakih dvanaest godina, Mars otprilike svakih petnaest godina, iako njegov ciklus povrataka nije baš pravilan. Kada povežemo ciklične povratke Venere, Marsa i Jupitera, otkrićemo svoj ritam srca..

Obratiti pažnju na skriveno

Venera simbolizuje sposobnost stvaranja ljubavne veze i sve ono što smatramo vrednim i poželjnim. U partneru ćemo da tražimo odraz sopstvenog sistema vrednosti. Venera simbolizuje i senzibilitet prema lepoti, potencijal za razvoj kreativnosti i umetničkih talenata. Svakih osam godina daje nam priliku da ponovo procenimo osećaj sopstvene vrednosti i osobine, talente, kvalitete, način ponašanja i materijalne vrednosti koje posebno cenimokod sebe i drugih.
Razmišljajući o prethodnim iskustvima, posebno onima koja su se događala u vreme Venerinog povratka, dakle s navršenih 8, 16, 24, 32, 40, 48... godina života, imamo priliku da saznamo važne odgovore. To je šansa da otkrijemo mnogo toga što nam je bilo skriveno, na šta nismo obraćali pažnju, na priče, stavove i sve emocije koje smo u sebi pospremili, a tiču se ljubavi. Svaku ljubavnu priču iz koje smo nešto naučili u prošlosti uz Venerin osmogodišnji povratak moći ćemo ponovo da procenimo.
mars i jupiter kao potpora
Venera je želja, a Mars svojom dinamičnom energijom može da je ostvari. Mars je fizičko-instinktivna energija i, između ostalog, simbolizuje libido. Zajedno, ove dve planete opisuju našu ljubavno-strastvenu, nagonsku prirodu želja, seksualnosti, ljubavnih osećanja, ali i ljubomore. Mars nas pokreće, simbolizuje onu vrstu energije s kojom krećemo u akciju, a Venera upire prstom u ljubavne ciljeve koje želimo da ostvarimo.
Jupiter simbolizuje širenje iskustava, daje dublji smisao svemu što radimo, smisao postojanja, pa tako sugeriše i kakav ćemo smisao dati ljubavi. Uz njegovu energiju učvršćujemo samopouzdanje, spoznaju o tome ko smo, gde idemo i šta želimo. Jupiter i Venera tradicionalno se smatraju planetama pozitivne energije, srećonošama, pa tako u naš ljubavni život mogu doneti sreću.

Nežno i nespretno srce: 15-16 godina

Na 15. rođendan događa se povratak Marsa. Energija tela se menja, to je razdoblje intenzivnih fizičkih i emotivnih promena. Na to se nadovezuje drugi povratak Venere na 16. rođendan. Prve ljubavi, prvi poljupci, snažna osećanja... To je doba i prvih iskustava, koja uvek ostavljaju snažan utisak, bilo u pozitivnom ili u negativnom smislu. Prva iskustva oblikuju naš stav prema ljubavnoj vezi: za nekoga je to bilo romantično i lepo iskustvo, a snaga ljubavi dala je uzlet svemu ostalom - učenju, stvaranju prijateljstava, učvršćivanju samosvesti. Ali, tu su mogla da se dogode i odbijanja, razočaranja, osećanja sramote ili krivice. Obeshrabrujuća iskustva nekog su možda odvela u sklonište iz kog nije lako izaći.

Hrabra ekspanzija ljubavi: 24 godine

Sledeće važno razdoblje doživljavamo na 24. rođendan. Tada su u horoskopu solarnog povratka na svojim natalnim pozicijama Sunce, Venera i Jupiter. U tom razdoblju naše želje u ljubavi se lakše ispunjavaju ili možemo snažno da se zaljubimo. Možda će nova ljubav da zaceli rane prethodnih neuspešnih pokušaja, a prilika da proverimo šta tačno želimo pomoći će u pravom izboru partnera. U ovoj posebnoj godini buja optimizam, a snažna osećanja hrane srce koje blista od sreće, od emocija strasti i svrhe. Taj veliki ljubavni potencijal pomaže razvoju na mnogim nivoima, ne samo u ljubavi. Ako ostvarimo uspešnu vezu, naše samopouzdanje će da se učvrsti i da nas ponese u pozitivna iskustva i kroz posao, studije, odnose s drugim ljudima. Međutim, uprkos toj povoljnoj energiji, nema garancije da će ljubavna veza biti uspešna, ali ovo je prilika da se oslobodimo povreda iz prošlosti. Ljubavni neuspeh sa sobom nosi mnogo poruka i priliku da promislimo i naučimo da učvrstimo osećaj sopstvene vrednosti. Iz samopouzdanja i ljubavi prema sebi moći ćemo u sledećoj prilici da napišemo srećniju ljubavnu priču.

Punoća ljubavne veze: 32 godine

Na 32. rođendan ponovo su u igri Venera i Mars. Uz obnovljenu hrabrost i strast zaiskriće novo saznanje o tome šta tačno želimo u ljubavi. Srce pamti prošla iskustva, ali se s obnovljenom snagom otvara za nove ljubavne doživljaje. Bolje poznajemo sebe, kao i potrebe svoga tela, a u ovoj strastvenoj kombinaciji ne bojimo se da se prepustimo svim izazovima ljubavne veze. Uz Marsovu energiju iskusniji smo i zreliji na području seksualnosti. Ovo razdoblje će doneti jasnoću spoznaje o skladu ili neskladu, koji postoji u našem životu, između ljubavnih očekivanja, strasti i stvarnosti. Sve prošle lekcije o ljubavi i strasti koje su na našem srcu ostavile trag sad možemo da primenimo na nekom mudrijem, zrelijem nivou, kako bismo doživeli bolje iskustvo. U ovom razdoblju može da procveta svaki kreativni poduhvat, poslovni ili umetnički. Ali, sad je mudro odbaciti sve ono što više ne radimo iz srca, svaki odnos, ljubavni, prijateljski ili poslovni.

Zrela ljubav: 40 godina

Na 40. rođendan Venera se peti put vraća na svoju natalnu poziciju. To je zrelo doba ljubavi u kome energija srca sve što radimo začinjava toplinom i ljubaznošću. Intuicija je izoštrena i pomaže nam da pronađemo tačno ono što želimo. U ljubavi ovo je još jedna tačka u kojoj bolje razumemo svoju ljubavnu prošlost i svoj sadašnji ljubavni trenutak. Vrstu ljubavne priče ili možda više njih koje smo dotad doživeli i sve što smo iz tih iskustava naučili ovom prilikom ćemo mirnije da prihvatimo, s više razumevanja, više ljubavi prema sebi. Svaki Venerin povratak je prilika za promene, za opraštanje, isceljivanje srca, novu ljubav. Ponavljanje ljubavne teme može da obogati našu životnu priču, ali samo ako smo zadovoljni njenim ishodom, ako ne ponavljamo razočaranja.

Ponovo ljubav: 47-48 godina

Ovo su dva posebna rođendana, dve posebne godine života i jedinstvena situacija u kojoj se, prvi put u našem životu, istovremeno uz godišnji povratak Sunca, događa povratak Venere, Marsa i Jupitera na njihove natalne pozicije. Ovo je važno razdoblje, kada svoje vrednosti ponovo procenjujemo i menjamo smer razvoja. Kriza srednjih godina koja se na mnogobrojne načine manifestuje kako se približavamo pedesetima, često je iscrpljujuća. O ljubavi možda više i ne razmišljamo ili smo progutali svoja razočaranja i pomirili se sa sudbinom. Ali, Mars menja energiju, intenzivira želje, libido je i dalje snažan. Ipak, sada razumemo ljubav na drugačiji način. Ljubav se usmerava na potragu za mudrošću. U sebi ima strpljivosti i, uz emotivnu, ima i snažno naglašenu duhovnu i društvenu dimenziju. Okupljanja zajednice i prijatelja odlične su prilike da vidimo odraz samih sebe i uživamo u njemu. Ali, često se baš tada dogodi iznenadno buđenje strasti, nova ljubav koja život ponovo čini slatkim i uzbudljivim. Iznenađujemo sami sebe.

Podeliti osećanja: 64 godine

Još jedan preokret u ritmu srca događa se na 64. rođendan. Ponovo se u solarnom horoskopu istovremeno na svoje natalne položaje vraćaju Venera i Mars. Sada možemo da se prisetimo svega što nam se događalo kada smo imali 32 godine i što smo tada osećali. Put kojim smo tada krenuli u ljubavi vodio nas je prema ovoj tački promene. Ljubavne želje sad su drugačije, ali daleko smo od toga da odustanemo. Marsova energija će još jednom da nas probudi, kako bismo postigli ravnotežu. Za nekog je to ravnoteža u postojećoj vezi, za nekog nova ljubav. Ona se možda neće očitovati u svoj žestini tela i strasti, ali će da se manifestuje u snažnim emocijama koje želimo da podelimo. Želimo da nas neko razume, želimo da razgovaramo o onome što osećamo, o svojim prošlim ljubavnim iskustvima i o svemu što smo iz njih naučili. Možda će neko sve tajne svog srca da poveri svom dnevniku ili da napiše knjigu. Možda će sve te emocije da se razmašu u iskrenom prijateljstvu ili u odnosu s unucima. Mnogo je načina na koje u ovom razdoblju možemo da manifestujemo mudrost svog srca i da definišemo šta još želimo na planu ljubavi.

Mudro srce: 72 godine

Na 72. rođendan, uz Sunce koje se vraća na svoj natalni položaj, vraćaju se Venera i Jupiter. Takav smo astrološki događaj prvi put iskusili kad smo imali 24 godine. Ovo je deveti povratak Venere i šesti povratak Jupitera. Njihova energija donosi duboko razumevanje i prihvatanje svega što nosimo u srcu. Sada možemo da budemo istinski zahvalni na svemu dobrom i lošem što smo proživeli, zahvalni i na sreći i na lekcijama koje nisu uvek bile lake. Razumećemo koliko smo emotivnog bogatstva, ljubavnih osećanja, strasti, tajni i lepote dosad stvorili snagom svog srca. Ovo nije trenutak žaljenja za propuštenim, nego trenutak proslave našeg mudrog srca. Ali, kako je život pun iznenađenja, može da nam se otvori prilika za novu ljubav! Ne zaboravite, postoji mnogo vrsta ljubavi, a za davanje i primanje osećanja nikada nije kasno!

Venerin ciklus nastavlja se i dalje, sa 80, 88, 96... Za sve koji veruju u ljubav, ritam srca nikad ne prestaje!

Izvor: Sensa/Sensa.hr