Uskrs je jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika koji slavi vaskrsnuće Isusa Hrista. Za ovaj dan vezano je mnogo običaj kojima je zajednička simbolika novog početka, novog života. Zato se za ovaj praznik farbaju i ukrašavaju jaja, kao simbol novog života, mada je ovaj običaj postojao i pre hrišćanstva, kod antičkih naroda. Osim bogate uskršnje trepeze koja simboliše blagostanje, obilje, plodnost, na stolu treba da se nađe i cveće. Ono nosi poruku mira i ljubavi i simbolički predstavlja novi početak.

Evo koja tri prolećna cveta treba da krase vaš dom tokom uskršnjih praznika:

Đurđevak

Ovaj cvet opojnog mirisa cveta baš u ovom periodu, između aprila i maja. Prema nekim verovanjima, suze Bogorodice koja je plakala ispred krsta na kome je bio razapet Isus, pretvorile su se u đurđevak. Po drugoj legendi, đurđevak su Evine suze koje je isplakala kada je prognana iz raja. Ovaj cvet simboliše i nežnost, skromnost i čednost, verovalo se da donosi sreću u ljubavi zbog čega su mlade buketić đurđevka nosile kao bidermajer.

Ljiljan

Ljiljan ima posebno mesto u hrišćanskoj tradiciji, naročito onaj bele boje. Simboliše bezgrešnost, čistotu, čednost, zbog čega se vezuje za Presvetu Bogorodicu. Zbog toga se povezuje i sa plodnošću i materinstvom i dobro je da ga zbog svoje snažne simbolike imate u domu tokom praznika.

Lale

Lala je cvet koji najavljuje proleće i novi početak. Simbol su izobilja, ali ljubavi i naklonosti, pa su se oduvek poklanjale onima koje najviše volimo i cenimo. Crvene lale povezuju se sa najdubljim emocijama, bordo lale su simbol divljenja i poštovanja. Bela lala označava čistotu duše, dok su žute simbol prijateljstva i radosti.

Izvor: Sensa