U intervjuu za Sensu popularni duhovni učitelj Sadguru objašnjava kako svet može da postane bolje mesto za život, a mi srećniji i ispunjeniji pojedinci u njemu...

Svet u kojem živimo naizgled raspiruje strah, podele i mržnju među ljudima. Šta svako od nas može da uradi na korist sebi i svojoj okolini?

Sadguru: Bez miroljubivih ljudskih bića ne može postojati mirno društvo, narod, niti svet. Povrh svega, ako mi kao pojedinačna ljudska bića ne znamo kako da budemo mirni unutar sebe, ni svet ne može da bude u miru. Ono što vidite u svetu samo je manifestacija na većoj skali onoga što se dešava u ljudskim umovima.

Ako ne nastupi pokret usmeren ka individualnoj transformaciji, neće biti mira. Pod „pokretom“ ne mislim na nešto što se može izvesti na ulici, sa mnogo ljudi. Umesto toga, potreban je predan pristup individualnoj transformaciji. Slogani i izjave neće doneti mir u svetu, već će to učiniti celoživotno nastojanje da se proizvedu miroljubiva ljudska bića na svim nivoima ljudskog društva.

Da li je tako nešto moguće? Nemojte o budućnosti razmišljati na osnovu postojeće stvarnosti. Postojeća stvarnost na planeti može da se promeni u trenu, zato što se ne uzima u obzir ljudska volja, predanost, niti pulsiranje ljudskog srca. Kada bismo samo mogli to da zapalimo, kada bismo mogli da raspirimo ono što se dešava u ljudskim srcima, mir bi svakako bio moguć. Ako se posvetimo tome da ovo ostvarimo oko sebe, videćemo da se dešava nešto ogromno i dramatično na planeti još tokom naših života.

Takođe, postoji mnogo nerazumevanja među ljudima. Koja je tajna razumevanja drugih, kako možemo da naučimo da slušamo?

Sadguru: Kada živite u ovom svetu, odvijaju se razne vrste složenih interakcija. Kako raste vaše igralište, tako se uvećava i složenost interakcija. Ako samo sedite u svojoj kabini, radite na svom računaru pokraj samo jedne osobe, potrebno vam je vrlo malo razumevanja. Ali ako vodite hiljadu ljudi, potrebno vam je široko razumevanje za sve njih.

Što je veza prisnija, trebalo bi više da se potrudite da je razumete. Neko vam postaje bliži i draži samo kada ga bolje razumete. Ako i ta osoba vas razume, uživaće u bliskosti vaše veze. Ako ste vi ti koji bolje razumete, vi ćete uživati u bliskosti. Ne mora biti slučaj da je druga osoba potpuno lišena razumevanja. Zahvaljujući svom razumevanju možete da stvorite situacije u kojima vas druga osoba može bolje razumeti. Ako očekujete da će drugi da vas razumeju i da se sve vreme slažu sa vama, a da pritom ne razumete ograničenja, mogućnosti, potrebe i sposobnosti te osobe, dešavaće se samo sukobi. Nažalost, veze koje su najbliže na svetu podložnije su sukobima nego odnosi između neprijatelja.

Ljudi su učestvovali u više borbi u svojim vezama, nego što ih se dogodilo među narodima. Razlog je taj što su linije vašeg i njihovog razumevanja različite. Ako pređete određenu granicu, naljutiće se. Ako je oni pređu, vi ćete se naljutiti. Ali ako vi pomerite svoje razumevanje iznad njihovog, tada njihovo razumevanje biva uključeno u vaše razumevanje. Moći ćete da prigrlite njihova ograničenja i sposobnosti. U svakome postoje neki pozitivni i neki negativni aspekti. Ako sve ovo prigrlite u svom razumevanju, možete da razvijete vezu onako kako želite. Ako je prepustite razumevanju druge osobe, biće prepuštena slučaju. Ako je osoba veoma velikodušna, stvari će se lepo odvijati za vas. Ako nije, veza će pući.

Izvor: Sensa