Ruski psiholog Mihail Labkovski postao je popularan po svom direktnom i jendostavnom stavu o određenim životnim temama. Napravio je listu pravila za srećan život koja podstiču da živimo ispunjeni lakoćom tako što ćemo slušatis voje srce, potrebe i unutrašnji glas - ono osnovno na šta često zaboravimo usled užurbane svakodnevnice. Međutim, sve viša pažnje privlače njegovi stavovi kada je reč o ljubavnim odnosima.

Koliko puta ste vi tumačili i analizirali razne situacije i postupke u ljubavnoj vezi? Da li ste provodili noći razmišljajući šta ste pogrešili, kako dalje, kako zadržati nečiju pažnju? U životu kao i u ljubavi nama mnoge stvari izgledaju komplikovano, a zapravio su vrlo jendostavne i jasne, na to nas baš podseća psiholog MIhail Labkovski. Na pitanje kako žena može da održi pažnju muškarca, ruski psiholog otkriva: "Muškarcima nikad ne dosade žene sa karakterom. Nerviraju ih žene bez karaktera, jer izgledaju kao prazno mesto."

Kada nam se neko dopadne, ako smo nesigurni u sebe, počinjemo da navlačimo masku i pretvaramo se da smo neko drugi - neko za koga verujemo da je dopadljiviji od nas samih. Zapravo je suprotno - bićete najšarmantniji i najlepše ćete zračiti kada ste svoji, u skladu sa svojom pravom prirodom. Pokažite u odnosima svoj karakter i stav, to će vas učiniti snažnim, ali i privući drugu stranu.

U odnosu je važno da postoji otvorena komunikacija, međusobni podsticaj na razvoj, iskrenost, a pre svega poverenje. Kada ljubomora, strahovi i nesigurnosti počnu da dominiraju odnosom, ljubav se smanjuje, a negativne emocije postaju sve jače i jače. Osim što povećava rizik od propasti odnosa, ove emocije truju dušu i nepovoljno utiču an zdravlje. Jedan od preduslova za srećnu vezu je poverenje! "Ako ne verujete muškarcu, zašto vam je on uopšte potreban? Kad ljudi ne veruju jedni drugima, to više nije ljubav, već obračun." - istakao je psiholog Mihail Labkovski.

Još jedna greška i zamka u odnosima u koju lako možemo da upadnemo jeste da želimo da menjamo svog partnera. U odnosu zajedno treba da se menjamo i rastemo, podstičemo i motivišemo, ali kada imate potrebu da menjate partnerove navike, stavove, način komunikacije, govora, postupaka - to znači da ga vi ne volite svim srcem, već volite vašu viziju o njemu, odnosno ono kakva bi osoba on trebao da bude.

Mihail Labkovski ovo objašnjava na jednom primeru: "Ako vam se ne sviđa što vam muškarac ne izjavljuje ljubav, promenite muškarca, nađite pričljivijeg. Uvek kažem: ako ne voliš, ne izjedaj tog čoveka. Ljudima ne treba ispirati mozak. Ili ga prihvatite takvog kakav jeste, ili nađite nekog drugog".

Pre nego što počnemo da analiziramo ljubavni odnos, možda je najbolje da naglas izgovorimo ono što se događa, da osvestimo situaciju i da se približimo istini. Kada naglas govorimo, onda postajemo svesniji i realnije možemo sagledati stvari. Ovo može biti jednostavna, a efektna vežba kada se nađete u ljubavnoj dilemi.

Izvor: Sensa