Koliko vremena treba da se kod muškarca javi simpatija ili osećaj zaljubljenosti? Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu Archives of Sexual Behavior, muškarac što duže zadržava pogled na ženi kada se prvi put sretnu, pokazuje da je zainteresovan za nju. Prema ovom istraživanju muškarcu treba da razvije simpatiju prema ženi 8,2 sekunde, ni manje ni više, kako kažu naučnici.

Tokom ovog eksperimenta posmatrali su 115 ispitanika koji su razgovarali sa atraktivnim glumcima ili glumicama. Preko skrivneih kamera posmatrana je njihova reakcija, a nakon eksperimenta upitani su da navedu koji sagovornici su im izgledali najatraktivnije.

Kako je dokazano, ako muškarci smatraju ženu privlačnom i lepom, osećaju simpatiju prema njoj, posmatraće je 8,2 sekunde, a kod onih koji su posmatrali osobu 4,5 sekundi zabeležena je manja simpatija.

Ovom istraivanju je potrebno još analiza, ali svakako je da pogled i oči mogu otkriti zaljubljenost. Kada prema nekoj osobi počnemo da razvijamo zaljubljenost dolazi do lučenja hormona sreće, kao što su dopamin, oksitocin i seratonin. Hormoni su ti koji nas motivišu kada smo zaljubljeni da napravimo prvi korak ka zbližavanju - to je njihova uloga, to su ti leptirići koji kada posluže svrhi počinju da slabe.

Sa psihološkog stanovišta potrebno je sa nepoznatom osobom da provedete sat vremena kako bi došlo do osećaja zaljubljenosti, naravno ako između vas prorade varnice i shvatite da ste kompatibilni bar tokom upoznavanja.

Izvor: Sensa