Svi znamo koliko moći ima ljubav, tj. kada nekome kažemo “volim te”. To znači apsolutno prihvatanje, potpuno davanje, ostanak i u dobru i u zlu, podršku i pomoć. Ali osim reči “volim te”, postoje još neke važne reči koje treba da kažete svojoj voljenoj osobi- na primer “cenim te”.

Trebalo bi da ih govorimo što je češće moguće u svim našim vezama s drugim ljudima, a naročito u romantičnim. Uvažavanje je kamen temeljac svake trajne zajednice. Problem je što u dugoj vezi mnogi počinju da uzimaju voljenu osobu zdravo za gotovo. Mislimo da se podrazumeva da nam znači što je partner nešto učinio za nas, pa smatramo da nema potrebe to da mu kažemo. Čini nam se da se podrazumeva da ga volimo ako smo tolike godine zajedno.  Ali pronalaženje stvari zbog kojih cenite svog partnera i zatim izražavanje te zahvalnosti učiniće da se oboje osećate srećnije i bliže jedno drugom.

Fraza „Cenim te“ zapravo je jača od „Volim te“. Zašto?

-Skoro svaka osoba je u nekom periodu života iskusila izdaju, pa smo veoma oprezni kada nam neko kaže “volim te”. Ali kada nas neko ceni, to je sigurna emocija

-Često izraz „volim te” doživljavamo kao nešto obično, kao datost. Na primer, često kažemo: "Znaš da te volim." To jest, zbog stalne upotrebe, ova fraza gubi svoju moć.

-Fraza „volim te“ može se koristiti u svrhu manipulacije – na primer, da bi se partner ubedio u nešto, kako bi se smirio u nekoj napetoj situaciji, odobrovoljio… Za razliku od često manipulativnog „znaš da te volim“, izraz „cenim te“ dolazi iz srca, izazivajući najiskreniji odgovor.

Kako da partneru kažete da ga cenite?

Pogledajte ga u oči i recite „Cenim te što si tako dobar/ ljubazan/ pažljiv/ dobar/ plemenit/ ambiciozan....”
Nemojte se plašiti da pokažete zahvalnost za male stvari: „Cenim što pereš sudove i sređuješ kuću“ ili  „Zaista cenim što vodiš decu u vrtić kako bih ja ujutru imala više vremena za sebe”." Cenim sve što radiš kako bih se osećala bolje"...

Izvor: Sensa