Ono što je nedostižno, često nam se čini da je baš to ono posebno, ono što nam je potrebno da bismo bili srećni, inspiriše nas, pokreće. Tako je i u ljubavi! Zaista, često nas privlače osobe koje se prema nama ponašaju ravnodušno ili hladno. Ovo se može podnositi i na muškarce i na žene, ali psiholozi sa Univerziteta u Zapadnom Sidneju i Singapurskog univerziteta za menadžment sproveli su istraživanja koja pokazuju da žene često namerno koriste ovu taktiku ignorisanja kako bi kod potencijalnog partnera probudile veće interesovanje.

Većina ljudi ceni ono oko čega treba da se više potrudi, da se tome posveti, pa tao i u odnosima - ako nekome date odmah šansu, bez imalo razmišljanja, iskustva govore da interesovanje druge strane može brzo proći. Istraživanja pokazuju da je muškarcima često privlačnije osvajanje "Snežne kraljice", nego potvrdan odgovor koji daje "Pepeljuga". Nedostatak interesovanja pokazuje da ste vi fokusirani na sebe, na nekog drugog i podstiče drugu stranu da sse istakne, dokaže, bori - ovo je poput adrenalina, lčuče se hormoni sreće, objašnjavaju psiholozi.

Studija, u kojoj je učestvovalo više od 1500 ljudi, analizirala je različite strategije flertovanja i udvaranja koje koriste oba pola. Ispostavilo se da su učesnici koristili čak 58 dobro osmišljenih taktika povezanih sa razmetljivom ravnodušnošću prema potencijalnom partneru, a pripadnice lepšeg pola su ih češće koristile. Najpopularnije metode osvajanja partnera prepoznate su kao demonstracija povećanog samopoštovanja, flertovanje sa drugima u procesu flertovanja i odbijanje.

Takođe je primećeno da žene mnogo češće od muškaraca koriste sarkazam u razgovoru, češće se pozivaju na svoj uspeh, a takođe imaju tendenciju da zadirkuju muškarce, ometaju sastanke ili da ne odgovore odmah na poruku kako ne bi izgledalo da su jako zainteresovane. Naravno, ima i muškaraca koji praktikuju takve metode flertovanja. U komunikaciji sa damama mogu pokazati hladnoću i rezervisan stav. Mnogi muškarci priznali su i da ponekad izbegavaju da pozovu svoje devojke ili da im se odazovu na pozive, kako bi održavali interesovanje.

Međutim, ova taktika se često smatra vidom manipulacije, ljubavnom igrom koja može samo zakomplikovati stvari. Kada ste hladni i ravnodušni, rizikujete da od sebe odbijete osobu koja vam se dopada. Možda će se boriti za vas, ali če se plašiti da ćete je razočarati , odbiti, ugrožavate samopouzdanje potencijalnog partnera. Zato je važno u ovim igrama ne preterivati. Otvoreno i iskrneo srce uvek postiže više uspeha nego taktika, barem kada hje reč o ljubavi. Ukoliko osoba nakon što otvoreno pokažete osećanja, zaljubljenost i empatiju, brzo izgubi interesovanje, to znači da i nije za vas!

Izvor: Sensa