Kratka kosa je već decenijama izbor mnogih muškaraca. Istina je da ponekad možete sresti muškarca sa dugom kosom ili videti da neki poznati glumac ima dugu i bujnu kosu, ali većina jse ipak odlučuje za kratku.

Mnoge žene smatraju da ima nešto posebno čarobno i privlačno u dugoj muškoj kosi. Nekada je duga kosa bila simbol muškosti. Mnogi veliki ratnici u istoriji imali su dugu kosu – od Grka (koji su čak pisali pesme o kose svojih heroja), Nordijhskih ratnika, američkih Indijanaca, pa sve do Japanaca.

Što je kosa duža i lepša, to je ratnik muževniji. Vikinzi su se šepurili svojim pletenicama, a samuraji su nosili dugu kosu kao simbol svoje časti. Kada je ratnik zarobljen, odsečena mu je glava kako bi ga ponizili i "oduzeli" mu lepotu.

U savremenijim vojnim sistemima šišanje je postalo preduslov. U mnogim zemljama mnogi vojnici moraju da se ošišaju, kako bi bili uredni, a i simbolično da bi potkopali njihovo samopoštovanje, učinili ih pokornim i pokazali im ko je glavni, piše Sensa.si.

Rimljani su bili ti koji su praktično "izmislili" kratku kosu između 1. i 5. veka nove ere. U borbi su verovali da im to daje prednost u odbrani, jer protivnici nisu mogli da ih zgrabe za kosu. Istovremeno, kratka frizura im je takođe pomogla da budu prepoznati na bojnom polju.

Dugu kosu nosili su mnogi heroji, veliki ratnici, smatrana je za simbol muževnosti, posebne moći i snage, a i danas mnogi smatraju da u njoj postoji nešto posebno.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

PETAR GRAŠO ZA KURIR TV: Otkrio detalje romantičnog venčanja sa Hanom NIJE BILO KAKO SMO PLANIRALI! kurir televizija