To što prošlost nije ispala onako kako ste hteli, ne znači da vaša budućnost ne može biti bolja nego što ste ikada zamišljali. Razvod se često doživljava kao najveća tragedija, bolno iskustvo puno razočaranja i padova, ali prava snaga je bol pretvoriti u moć.

"Možda sam izgubila osobu za koju sam mislila da je moja prava ljubav, ali sam pronašla izgubljene delove sebe" - započinje svoju priču Olivera, žena koja je odlučila da stavi tačku na 30 godina braka. Njena ispovest podseća da i nakon najveće oluje čovek može da dobije nova krila.

Dugo sećanje na zajedničke trenutke nije bilo dovoljno da sakrije razočaranje i tugu koja je pritiskala srce Olivere nakon što je, nakon trideset dugih godina, stavila tačku na svoj brak. "Odlazak nije samo slova na papiru, nego i komadić duše. Osećam se kao da sam ostavila deo sebe tamo", šaputala je Olja, a njen glas je nosio teret decenija neizrečenih reči i nerešenih konflikata.

Ubrzo posle razvoda, Olja se osećala kao zalutala ptica u prostranom neboderu emocija. "Ne znam ni kako se borim, kako se nosim s prazninom... Kao da sam izgubila korake u sopstvenom životu", govorila je često svojim najbližima.

Ali, dok je prolazila kroz izazovne dane, Olja je odlučila da neće prepustiti svoje srce da se utopi u očajanju i tugi. "Možda je kraj braka samo put do nove početne linije mog života", slegla je ramenima. Njena odlučnost je polako rasla, poput pupoljka koji probija zemlju posle zime.

Pridružila se grupi za podršku, gde je upoznala druge žene koje su prolazile kroz istu oluju emocija. "Shvatila sam da nisam sama u ovome. Podelile smo smeh i suze, ali smo zajedno napredovale", rekla je Olja sa toplim osmehom. Ti razgovori nisu samo olakšali njenu bol, već su je i podsetili na snagu koju ima.

Olja je počela da obraća pažnju na svoje mentalno zdravlje. "Razvod je bio trenutak buđenja. Shvatila sam da trebam da se brinem o sebi i svojim emocijama", priznala je ona. Počela je da praktikuje jogu i meditaciju, što joj je donelo unutrašnji mir.

Pozitivne promene su se nizale jedna za drugom jer je ona tako želela, trudila se - Olja je odlučila da ponovo otkrije sebe. "Sećam se da sam pre razvoda imala mnogo hobija, a zatim sam se izgubila u braku. Sada, uz podršku prijatelja, ponovo se trudim da pronađem te delove sebe". Počela je ponovo da slika, da prenosi svoje emocije na platno, da stvara... Osećala se kao da je ponovo otvorila prozor ka svetu, a svet je bio pun divnih boja.

Vreme je prolazilo, i uz podršku svojih prijatelja, nova interesovanja i hobije, Olja je postepeno preboljevala svoju tugu. "Razvod nije kraj sveta. To je prilika da ponovo otkriješ sebe, da se izlečiš i da se podsetiš na svoju snagu", istakla je Olja.

Kroz svoju borbu sa tugom i kroz njen novi početak, Olja je naučila da je prava snaga u tome kako se nosimo s preprekama u životu. "Možda sam ostavila deo sebe iza sebe, ali sam takođe pronašla delove sebe koje sam zaboravila. Sada se osećam srećnom i spremnom da prihvatim buduće izazove", zaključila je Olja.

(Sensa)