Da su dobri, ne bi bili bivši, poznata je izreka sa kojom će se mnogi od nas složiti. Međutim, ponekad skliznemo u primamljivi svet poznatog, skinemo bravu sa srca i upustimo se u avanturu sa bivšom ljubavi...

Možda je ta osoba bila vaša prva ljubav, možda ste pogrešili i izgubili je i sada vas muči kajanje, ili su možda osećanja bila toliko jaka da još uvek ne možete da prestanete da razmišljate o toj osobi.

Ponekad je ljubav jača od nepisanih društvenih pravila, a ako ste skupili snage da oprostite partneru (ili sebi) i želite da nadogradite svoju vezu – niko ne bi trebalo da vas spreči u tome. Osim, naravno, činjenice da su razlozi zbog kojih ste raskinuli toliko ozbiljni da biste mogli ponovo biti povređeni.

Realnost je da osećanja obično ne nestaju odmah nakon što prekinete vezu, a upravo su te jake emocije glavni razlog zašto ljudi ne mogu da nastave dalje. Ako i dalje osećate međusobnu hemiju, to znači da vaša priča nije završena.

Može li veza biti bolja drugi put?

Veoma je važno, primećuju psiholozi, odmah na početku vašeg drugog pokušaja da utvrdite da li su stvari zbog kojih ste prekinuli vezu sada rešene. Ni u kom slučaju ne treba da gurnemo probleme prošlosti pod tepih i pretvaramo se da se nikada nisu dogodili.

Otvorenost, iskrenost i sposobnost da budete iskreni prema sebi su glavne vrednosti koje su potrebne za reprizu koja u ovim uslovima zaista može imati srećan kraj.

Da biste bili sigurni da ste doneli odluku koja je dobra za oboje, prvo morate da odgovorite na 10 pitanja koja su psiholozi osmislili kako bi pomogli ljudima u ovoj situaciji.

  1. Koji su razlozi što smo raskinuli?
  2. Šta se od tada promenilo za mene, a šta za mog partnera?
  3. Kako se trenutno osećam u svom životu – da li želja za rekonstruisanjem veze potiče iz mog ličnog nezadovoljstva ili usamljenosti?
  4. Da li je njegova inicijativa za obnovu veze povezana sa njegovom trenutnom životnom situacijom? Na primer, da li je upravo raskinuo sa svojom bivšom?
  5. Mogu li da trpim njegove osobine koje su mi ranije smetale?
  6. Mogu li ponovo da proživim raskid sa tom osobom?
  7. Da li smo oboje spremni da razgovaramo o razlozima prošlih raskida?
  8. Jesmo li oprostili jedni drugima?
  9. Gledajući pet godina unapred – da li ću biti srećniji sa tom osobom nego sada?
  10. Da li delimo slične vrednosti i stavove, odnosno da li ćemo moći da tolerišemo međusobne razlike?

(Zadovoljna.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

raskid pred svadbu Tiktok/@lifebymaria