Vežbe disanja povezane su sa meditacijom i jogom, a u tibetanskoj praksi se koriste kako za pronalaženje osećaja mira, radosti, oslobađanje od negativnih emocija i za dodatni nivo energije. Ove vežbe su jednostavne i svako može da ih uradi, ali pre toga je važno znati da desna strana tela predstavlja Sunce i predstavlja našu mušku energiju. Na levoj strani locirate Mesec koji predstavlja našu žensku energiju.

Prema čoveku koji je američki lama u tibetanskoj budističkoj tradiciji, Surju Das, ove vežbe se rade kako bi se uravnotežile dve glavne energetske sile u vašem telu. Kada ste izbalansirani, cela energija u našem telu stvara zdrav protok energije. Taj balans je ono što su budisti nazivali sjedinjenjem Sunca i Meseca. Da biste imali zdrav protok energije, telo treba da ima ravnotežu u ove dve energetske celine. Taj balans je ono što su budisti nazivali sjedinjenjem Sunca i Meseca.

Ako želite da povećate svoju energiju za nekoliko minuta, isprobajte bilo koju od ovih tibetanskih tehnika disanja! Prvo, locirajte svoju tačku ravnoteže: Pronađite udoban deo za sedenje na podu prekrštenih nogu. Počnite sa nežnim ljuljanjem tela sa jedne na drugu stranu dok ne osetite centar tela i uzemite svoje sedeće kosti na tom mestu. Tri osnovne faze u svim vežbama disanja. Punjenje (udah), zadržavanje (zadržavanje daha) i izdah (otpuštanje daha). U svim vežbama ćete proći kroz ove tri faze.

1.Osnovno disanje - Duboko udahnite, zadržite dah 5-10 sekundi i otpustite dah sa energijom kroz otvorena usta. Vežbajte osnovno disanje najmanje tri puta. Postepeno povećavajte vreme zadržavanje daha.

2. Bum-Chen ili stomačna vežba disanja dah - Ovu vežbu počinjete sedeći i stisnite dve pesnice rukama. Duboko udahnite iz donjeg stomaka i ispružite ruke. Stavite obe pesnice ispod stomaka i zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim otpustite dah uz izdisaj koji kao da izlazi kroz svaku poru vašeg tela. Istovremeno, uz izdisaj otvorite pesnicu i otpustite prste.

3. Trostruki ili nebeski dah - Napravite jedan veliki dubok udah, zadržite dah i otpustite dah dok glasno pevate „Aaaaaaaaa!!!" Kad izdahnete, širom otvori te usta, otvorite oči, uši, srce, ruke, otvorite sve!

Izvor: Sensa