Veliki broj ljudi smatra da nije sposoban za meditaciju, da je praktikuju neka "superbića" a neretko, kada se kaže meditacija, zamišljamo osamljene budističke monahe koji mirno sede u položaju lotosa. Ono čega nismo svesni je da meditacija može da bude i šetnja po jesenjem lišću u parku, ili bilo koja situacija u kojoj smo opušteni i upućeni na sadašnji trenutak prepuštajući se osećaju mira i dubokom disanju.

Meditacija predstavlja siguran put ka postizanju lične sreće i zadovoljstva savremenog čoveka. U knjizi "Meditacija za početnike" u izdanju Leo commerce, Siniša Ubović objašnjava zašto je važno meditirati i kako da to izvedete na najlakši način.

Meditacija za ravan stomak: kako se osloboditi masnih naslaga na struku za 10 minuta dnevno

Ključ meditacije predstavlja boravak u tišini tokom kog se u potpunosti posvećujete svom unutrašnjem biću, njegovoj lepoti i uzvišenosti. U savremenom dobu u kom živimo ubrzanim životom, od velike je važnosti da posvetimo nekoliko minuta dnevno sebi. Upravo u nama se kriju sva potrebna znanja i snaga koja nam je potrebna. Tražeći podršku i pomoć u drugima, ponekad nismo ni svesni da se najveći oslonac i potvrda svega što radimo krije u nama samima. Dovoljno je da zastanemo i udahnemo duboko.

Kada se dovoljno zagledamo u sebe i uspostavimo kontakt sa sobom i svojom dušom, shvatićemo da se odgovor krije u nama samima i da je prethodno dokazivanje drugim ljudima o tome ko smo i šta smo zapravo besmisleno. Sve što je potrebno je da poželimo da upoznamo svaki svoj deo i da se umirimo dišući u tišini.

Disanje je uvod u meditaciju. Kada smo pod stresom ili radimo bilo šta što nas čini napetim i iziskuje napor, prvo što uradimo jeste disanje - uzimanje vazduha. Disanje je osnova meditacije i prirodan proces, što samim tim i meditaciju čini stanjem prirodne relaksacije. Svaki trenutak u kom smo usmereni na svoje disanje pokušavajući da se umirimo predstavlja stanje meditiranja, iako mi toga možda nismo ni svesni. Disanjem i umirivanjem vratićemo se u ravnotežu, svojoj suštini, odbacujući sve nepotrebno.

Rešenje za haos u glavi i životu: art terapija crtanjem fraktala

Isprobajte vežbu meditacije koju preporučuje Siniša Ubović u svojoj knjizi "Medtiacija za početnike":

"I upravo sada, dok čitate ove redove, zastanite na trenutak, zatvorite oči i duboko udahnite. Uz izdah osetite kako se relaksirate. Samo postanite svesni svog laganog disanja. Udah-izdah. Opustite se. Dovoljno je 15 - 20 sekundi za ovu kratku vežbu. Zastanete i obratite pažnju na svoje disanje. Jednostavno.

Praktikujte ovo s vremena na vreme u toku dana. Kad god osetite tu napetost ili tenziju u toku dana, samo se setite važnosti disanja. Dva udaha i izdaha biće dovoljna da vas vrate u kolosek. U sadašnjost. Ni ako je situacija takva da niste u mogućnosti da zatvorite oči, dok ste za volanom ili u toku važnog poslovnog razgovora od kog vam para izlazi na uši, to nikako neće umanjiti efekat ove vežbe. Slobodno udahnite. Opustite se. To jedino što vam je u tom trenutku potrebno." - Siniša Ubović.

Samo neki od benefita meditacije su otklanjanje nesanice, ublažavanje bola, brži oporavak od stresa itd. Lista pozitivnih efekata je praktično beskrajna a sve što je potrebno da uradite je da zastanete, zatvorite oči, duboko udahnete par puta i opustite se.

Izvor: Lovesensa