Nakit su kroz istoriju nosili kako muškarci, tako i žene. Nekada se pravio od kostiju, školjki, drveta, kamena... Objašnjava nam Irina Brajčić u svojoj knjizi pod nazivom "Zlatna knjiga". Nakit se vezuje za kulturu naroda, različite običaje i veru. Nakit koji se nasleđuje i prenosi sa kolena na koleno ima posebne emocije. Bira se prema karakteru.

Poklanjanjem nakita, šaljete određenu poruku. Nakit u vidu prstena najčešće predstavlja povezanost između muškarca i žene. Ako dobijete narukvicu na poklon, ta osoba vam daje na znanje da će za vas uvek imati vremena. Minđuše ističu crte lica, a ako su diskretne, pokazuju ženstvenost. One krupnije, šljašteće, biraju osobe koje žele da dominiraju i budu primećene. Dok unikatan, nesvakidašnji nakit biraju dame sa stilom koje pokazuju svoju jedinstvenost. Žene koje vole da nose ogrlice su veoma odlučne u životu.

Nakit od kristala i dragogkamenja je oduvek imao moćan, glamurozan izgled. Osim što su prekrasan detalj, ova čarobna bića imaju različita dejstva. Zrače, prenose, upijaju energiju, imaju indikovano, ali i kontraindikovano dejstvo, u zavisnosti u čijim se rukama nađu. Jednostavnije rečeno, njihovo osnovno dejstvo je ravnoteža uma, tela i emocija. Pronađite nakit od nekog vama adekvatnog kamena i osetite njegovu moć.

Nakit od kristala, pa i sam kristal birate isključivo vi. Postoji posebna veza između svakog ponaosob kristala. Najbolje je birati ih prema osećaju. Onaj koji vam privuće pažnju uzmitu u šaku. Držite ga nekoliko sekundi i ako osetite toplinu, znojenje dlanova ili bilo koju prijatnu promenu, znači da je to onaj pravi. U suprotnom, vratite ga i izaberite neki drugi.

Kada jednom izaberete nakit od kristala, nemojte ga deliti, posuđivati nekome ili ga poklanjati. Neki nakit, poput zlata, ima tradicionalnu vrednost, te se prenosi sa kolena na koleno. To nije preoporučljivo kada su kristali u pitanju, jer se oni vezuju za auru osobe, oni upijaju energiju onoga ko ih nosi, a samim tim i isceljuju od razhličitih bolnih negativnih osećanja. Naravno da je, kad vas vaš kristal očisti, potrebno da i vi njega oslobodite energije koju je on upio. Čišćenje kristala je neophodno kako bismo ih održali u funkciji.

Upamtite, nije svaka vrsta kristala za svakog. Neće se svi osećati prijatno noseći kristalni nakit na sebi, niti će vas svaki kristal voleti. Kristali imaju višenamensku funkciju. Mogu delovati duhovno, fizički i emocionalno.

Ova 3 komada nakita nose duboku poruku i utiču na vašu energiju:

1. Rozenkvarc
Ružičasti kristal ili kamen srca je staklaste strukture. Boja varira od bebi-pink do duboko ružičaste. Ovo je kristal ljubavi i sklada. Efikasno utiče na privlačenje nove ljubavi kao i održavanje i vernost postojeće. Ono što je najvažnije, njegova moć je toliko jaka da prodire duboko u naše srce, vrši unutrašnje isceljenje, ispunjava emotivnu prazninu, utiče na eliminaciju negativnih emocija.

2. Tirkiz
Tirkiz je jedan od najstarijih kristala, poznat pod nazivom srećni kamen. Ovaj kamen je od davnina krasio krune mnogih kraljeva, oltare šamana i oklope ratnika. Otklanja tugu i depresiju i podstiče sreću i radost. Ovaj kamen fascinantne lepote ima i mnoga druga blagotvorna dejstva na um i telo.

3. Ametist
Kristal čarobne ljubičaste boje. Ako vam nedostaje prirodna svetlost i topli sunčevi zraci, koristite nakit od ametista. Ametist je kristal uravnoteženosti, balansa, uma i emocija. Osim Kleopatre, ovaj kamen je bio omiljen i Leonardu da Vinčiju, koji je inspiraciju nalazio upravo u njemu.

Izvor: Sensa