Kućni ljubimci, bez sumnje, mogu da donesu ogromnu sreću u naš život. Nema boljeg osećaja kada nas posle dugog i napornog dana kod kuće dočeka pas koji radosno maše repom ili mačka koja sedne u krilo da se mazi. Stoga nije iznenađujuće što istraživači sve više prepoznaju terapeutsku vrednost našeg odnosa sa kućnim ljubimcima, naročito sa psima. Oni nas uče nekoliko važnih lekcija:

-Psi nas vole bezuslovno, bez obzira na naše sposobnosti, kvalitete, izgled, poreklo bogatstvo… Psima samo treba ljubav, makar živeli na otiraču ispred vrata. Uče decu da budu odgovorna, altruistična, saosećajna i vredna, ali, nažalost, i kako da se nose sa tim kada umre neko koga voliš.

Neobjašnjiva veza koju ostvarujemo sa kućnim ljubimcima i njen terapeutski efekat na nas stručnjaci objašnjavaju procesom identifikacije drugog bića kao nekog važnog i značajnog za nas. Zbog toga se rado brinemo o njima i ništa nam nije teško. Ovo je razlog zašto je veza između vlasnika i kućnog ljubimca veoma slična vezi koju majka stvara sa svojom bebom. Prema studiji koja je skenirala mozak žena koje su reagovale na slike svoje dece i njihovih kućnih ljubimaca, obe slike su pokazivale slična osećanja ljubavi i pripadnosti.

Kućni ljubimci mogu biti spas za usamljene i socijalno izolovane ljude. Imaće obavezu da brinu još o nekom, osim o sebi, da ga izvode u šetnju i tom prilikom će, hteli ili ne, razmeniti poneku reč s vlasnicima drugih pasa… Kada vlasnici kućnih ljubimaca izađu da kupe hranu za kućne ljubimce, veća je verovatnoća da će kupiti hranu i za sebe; a kad nahrane svog ljubimca, i oni će sesti da nešto pojedu.

Prilikom druženja s kućnim ljubimcima luči se hormon oksitocin, takozvani hormon zagrljaja, ljubavi ili maženja. Zbog toga se terapija oksitocinom uz pomoć kućnih ljubimaca sve više razmatra za lečenje raznih psihičkih oboljenja. Osim što pomaže u oslobađanju od stresa,anksioznosti, depresije i usamljenosti, postoje i druge prednosti koje proizilaze iz potrebe za brigom o kućnim ljubimcima. Svakodnevne šetnje sa psom na otvorenom dobre su za opšte zdravlje organizma, i poboljšavaju fizičko i emocionalno blagostanje.

U Južnom Lanarkširu u Škotskoj postoji bolnica čije psihijatrijske ustanove imaju centar za terapiju životinjama. Pacijenti imaju priliku da se brinu o raznim životinjama uključujući veverice, zečeve, kokoške, guske, male koze i svinje. Medicinsko osoblje tvrdi da terapija životinjama pomaže u razvoju osećaja odgovornosti, empatije i pažnje, veština rešavanja problema i načina za kanalisanje agresivnih misli.

Izvor: Sensa