Postoje ljudi kojima verujete, prijatelji kojima otvoreno pričate o najdubljim tajnama, osobe za koje znate da će zaključati vašu ispovest i čuvati u tajnosti zauvek. Ipak, od davnina postoji zlatno pravilo ćutanja, odnosno savet da o nekim stvarima ne treba pričati drugima.

Saznajte kojih 7 stvari je bolje sačuvati u tajnosti - samo za sebe:

1. Daleki i veliki planovi - Navikli smo da delimo planove za život i ispunjeni smo srećom kada drugima pričamo kakva je slatka budućnost pred nama. Međutim, praksa pokazuje da svoje daleke i izuzetno značajneplanove i snove ne treba deliti ni sa kim. Na ovaj način sprečićete zavist, negativne emocije, razočaranje ako se plan ne ostvari. Govorite o planovima, ali tek kada započnete svoje prve korake ka ostvarenju.

2. Svađe i sukobi - Ukoliko se posvađate sa nekim, bilo da je to prijatelj, porodica, partner, nikome ne prepričavajte konflikt do detalja. na ovaj način možete samo produbiti sukob i učiniti da se negativne emocije još više rasplamsaju. umesto toga, sačekajte da vreme odradi svoje, a onda krenite putem oproštaja i pomirenja, ukoliko je vredno toga.

3. Činim dobra dela - Činite dobro tajno i vratiće vam se javno. Ukoliko činite dobra dela, to radite u tajnosti, ne prepričavajte drugim ljudima kako ste nekome mnogo učinili. Kada nekome pomažete, to činite iz srca, onda će dobra dela imati pravu vrednost.

4. Uspeh - Sjajno je da budete ponosni na sebe, ali ukoliko stalno pričate o svom uspehu možete stvoriti utisak egocentrične i pomalo narcisoidne osobe. Takođe, kod drugih možete izazvati negativne emocije i energiju koja može loše uticati na vas. Pričajte o svojim dostignućima, ali sa dozom mere i bez hvalisanja.

5. Ogovaranje - Ova toksična navika "zagađuje" vaš unutrašnji svet, ugrožava energiju i uništava sreću. Umesto ogovaranja, glasina i toksičnih reči, budite spremni da budet iskreni pema svima.

6. Novac - Razgovor o novcu može za mnoge ljude biti neprijatan, posebno ako pričate o tuđim primanjima. Smatra se nepristojnim hvaliti se količinom novca ili stalno kukati za nedostatakom, a posebno pitati drugu osobu koliko zarađuje.

7. Negativno o svojoj deci - Ukoliko drugoj osobi u prisustvu deteta stalno kritikujete svoje dete i pričate o njemu negativno, ovo može povrediti osećanja detata, ugroziti samopouzdanje i uzrokovati posledice po emocionalno stanje. Kritike uputite detetu nasamo uz obrazloženje. Kada se drugima stalno žalite na svoj dete, ono to može shvatiti i kao nedostatak ljubavi.

Izvor: Sensa