Jedan mladić je došao na mesto gde se ukrštalo nekoliko puteva. Svaki put je išao daleko iza horizonta, vodio u nekom pravcu. Na ovom račvanju stajalo je veliko rašireno drvo, ispod kojeg je sedeo starac.

Mladić je neko vreme stajao na račvanju i samouvereno hodao jednim od puteva. Starac je povikao:

- Hej, mladiću, kako znaš da treba da ideš baš tim putem? Sve staze su dugačke, krivudave i nije jasno da li će vas odvesti tamo gde treba.

- Samo pratim svoje srce. Čak i ako pogrešim i krenem pogrešnim putem, mogu da skrenem na drugi put.

- Kako si jak i hrabar. - rekao je starac. - Neka ti sve uspe. Imaš sve ispred sebe. Ali za mene je kasno, ali tek sada sam to shvatio. Pre mnogo godina, kada sam bio mlad kao ti, došao sam i ja na ovaj izbot. Pogledao sam svaki put, mnogo razmišljao. Svaki put mi se činio primamljivim na svoj način, ali sam istovremeno shvatio da mnoge opasnosti upozoravaju na svakog od njih. Seo sam ispod ovog drveta i počeo da razmišljam, shvatio sam da je možda bolje da ne rizikujem i ostanem tu gde jesam. I sad, kao što vidiš, još sedim tu, već sam se pretvorio u oronulog starca. I tako nikakva odluka nije doneta. Dobro je što ne ponavljaš moje greške.

Ova poučna priča nas podseća na situaciju sa kojom se često suočavamo - da li izaći iz zone komfora. Često sebi postavljamo pitanje, "šta ako pogrešimo"; "šta ako se suočimo sa teškoćama"... Zbog takvih dilema često odustajemo od svojih snova, udaljavamo se od vlastitih želja, stagniramo zbog straha i nametnutih blokada.

Predviđanje i oprez su u redu. Ali bez akcija i odluka nema kretanja i razvoja. Oni koji stalno sumnjaju, traže razloge da nešto ne urade, na kraju rizikuju da propuste važne prilike. Kada osetite da se za nešto vredi boriti, kada imate želju i san, vredi krenuti putem ka tome. Iako se na tom putu, pojave prepreke, vi možete da ih prevaziđete. Čak iako sve krene van plana, podsetite se iz priče - uvek možete da promeniteput.

Izvor: Sensa