Prema mišljenju stručnjaka, samosaosećanje je vrsta odnosa i doživljaja sebe pri čemu se prema sebi ponašamo kao prema bliskom prijatelju koga volimo, i kad mu je dobro i kad mu je teško, čak i ako je on sam kriv za neku neprijatnu situaciju u kojoj se našao, kada se oseća neadekvatno ili se suočava sa teškim životnim izazovom. Osaćanja razumevanja, saosećanja i ljubavi prema sebi vrlo su važni ne samo za nas same nego i odnose koje razvijamo s drugim ljudima.

1. Osvestite svoj unutrašnji monolog
Dobro mesto za početak negovanja ljubavi i empatije prema sebi je osvešćivanje unutrašnjeg monologa, oštrih reči koje, često nesvesno, upućujemo sami sebi. Samokritičnost je čest problem koji ne bi trebalo da zanemarimo, jer način kako razgovaramo sami sa sobom ima važnu ulogu za našu mentalnu dobrobit. Srećom, problem samokritičnosti može da se rešiti: utišajte svog unutrašnjeg kritičara jačanjem empatije, praštanja i prihvatanja sebe u celosti. Na svaku grubu reč uputite sebi tri komplimenta.

2. Napišite sebi pismo
Svoj glas samosaosećanja možete pronaći tako što ćete napisati pismo sami sebi onda kada vam je teško, ako osećate da niste dovoljno dobri ili kad želite da podignete samopouzdanje i motivaciju. Pismo možete da napišete u trećem licu, kao kada vam mudar i drag prijatelj daje savete ili vi sami savetujete prijatelja koga more iste brige. Napisano pismo ostavite sa strane i pročitajte ga kada vam bude potrebno da vas te reči umire i uteše.

3. Meditirajte
Meditacija je jedna od najefikasnijih metoda za praktikovanje mindfulnessa i povećanja ljubavi prema sebi. Čak i samo 10 minuta na dan vođene meditacije ili vežbe prisutnosti u trenutku može da donese krucijalne promene u vaš život.

4. Postanite svoj najveći obožavalac
Napravite listu svojih najvećih postignuća, kvalitetnih osobina, talenata i pozitivnih osobina, čak i onih najmanjih sitnica koje ste ostvarili. Razmislite koliko ste sposobni i snažni i koliko ste tokom godina emocionalno sazreli. Neka vam taj spisak uvek bude pri ruci, pa svaki put kada čujete glas svog unutrašnjeg kritičara ili se osećate neadekvatno, pročitajte spisak svojih vrlina i kompetencija.

5. Tretirajte sami sebe kao najboljeg prijatelja
Sledeći put kada počnete sebe da osuđujete, omalovažavate ili kritikujete, zaustavite se i razmislite kako biste se ponašali da je sa istim problemom po vaš savet došla osoba do koje vam je stalo. Šta biste joj rekli, kakav savet biste joj dali, kako biste je ohrabrili? Kao što biste nju utešili, utešite i sebe i dopustite sebi greške – samo ste čovek. Naučite da se brinute o sebi i budete više empatični kada ste povređeni ili uzrujani.

6. Vodite dnevnik zahvalnosti
Posvećivanje nekoliko minuta na dan procesu tokom koga osvešćujete mala životna zadovoljstava podstiče pozitivno raspoloženje u kojme ljubav prema sebi pada na plodno tle i može lakše da procveta. Svaki dan nakon buđenja ili pre spavanja navedite barem deset stvari na kojima ste taj dan zahvalni.

7. Ostanite svoji i kada vam sve ide od ruke
Svakome od nas može da bude izazovno da stoji sa obe noge na zemlji i da ne odleti među oblake u situacijama kada nam sve polazi za rukom. U tim trenucima najčešće zapostavljamo sve one male rituale koji su nas osnažili da budemo tu gde jesmo. Iako u tim periodima mislimo da možemo bez njih, upravo je tada esencijalno da nastavimo sa praksom osvešćene pažnje - biti svestan da svaka pobednička faza ima svoj kraj jer, kao što znamo, samo je promena stalna. Takvim stavom ćemo, kada nešto krene nizbrdo, pretrpeti manje štete, odnosno manje ćemo biti devastirani jer ćemo i dalje imati svoje rituale i aktivnosti koji nas podižu i doprinose našem psihofizičkom zdravlju.

8. Odajte priznanje tuđim kvalitetama
Kao što vam od koristi može biti izrada spiska vaših jakih strana (savet 4), može vam pomoći i pisanje spiska osobina vaših prijatelja kojima se divite. Pokušajte da pripremite takav spisak i podelite ga sa njima. Dok razmišljate o dragim ljudima, primetite svoje emocije – osećate li ljubomoru, ljutnju ili gorčinu? Ne osuđujte se zbog takvih osećanja. U redu je osjetiti žaoku zavisti, ali je važno taj osećaj zaceliti dozom ljubavi. Zagrlite svoje unutrašnje dete, recite mu da je voljeno i vredno. Ovakvim odavanjem priznanja prijateljima moći ćete da budete istinski srećni zbog njihovih uspeha.

9. Priznajte za čim žudite
Razmislite o žudnji svoga srca, pa osmislite nekoliko afirmacija, pozitivnih rečenica ili mantri koje ćete ponavljati svaki dan. Na primer: volim sebe i zaslužujem svu ljubav ovog sveta; ovo će biti divan dan i dogodiće mi se predivne stvari; povezujem se sa svojim unutrašnjim detetom. Na ovaj način pozivate zakon privlačenja da se prikloni vašoj strani, da vam u život donese ono što želite, i usmeravate svoj um na pozitivne stvari i svesnije donošenje odluka.

10. Slušajte intuiciju
Kada se nađete u nedoumici ili konfliktu (sa samim sobom ili drugom osobom) zapitajte se: šta bi u toj situaciji učinila empatična osoba? Ako možete, povucite se u mir i tišinu i poslušajte prvi odgovor koji „čujete“ ili osetite. Intuicija je moćan navigacijski sistem koji treba vežbati. Upravo ovakvim pitanjima „izlazimo“ iz glave – isključujemo intelekt – i „ulazimo“ u srce, mesto gdje se nalazi naše mudro, intuitivno vođstvo.

11. Radite ono što volite
Najlakše nam je da verujemo da nemamo vremena za aktivnosti koje volimo. Napravite spisak stvari koje vas raduju (npr. fotografisanje, vežbanje joge, planinarenje), pa promislite u koje vremenske okvire možete da ih uglavite i pretvorite u svoju redovnu, neizostavnu dnevnu ili nedeljnu praksu.

12. Postavite jasne granice
Ono što tolerišemo u odnosima s drugima najčešće je i ono što dobijemo. Odredite koja su vam ponašanja neprihvatljiva kada je reč o partneru, deci, kolegama na poslu, roditeljima... Postavljanje i dosledno pridržavanje jasnih i zdravih granica važan je deo praktikovanja ljubavi prema sebi. Formula je jednostavna: kada drugome kažete „ne“, dobijate više vremena za sebe.

Izvor: Sensa/Sensa.hr