Čajevi opuštaju, ubrzavaju proces isceljenja i daju energiju. Međutim, postoji još jedna dobrobit - neke vrste čajeva mogu vam pomoći da dobijete blistav ten. Theresa Krier, osnivač brenda Big T NYC, tvrdi da je čaj superzvezda u svetu prirodne nege kože .

"Pun je vitamina, aminokiselina i katehina koji deluju holistički da usporavaju starenje, stimulišu proizvodnju kolagena i održavaju zdrave ćelije kože. Takođe se bori protiv dehidracije, glavnog krivca umorne kože", objasnila je. Dodavanje pravih vrsta čaja vašoj rutini lepote može učiniti čuda za vašu kožu. Sve što konzumirate na kraju se manifestuje na vašoj koži. Unosite antioksidante, nešto čime su bogati mnogi čajevi.

"Čaj sadrži EGCG, vrstu antioksidansa za koju je poznato da ubrzava metabolizam, ali je takođe odličan u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje kože i prerano starenje", objasnila je Krier. Slobodni radikali, koje u organizam unose stresori iz okoline, kao što su UV zraci i zagađenje, izazivaju nešto što se zove oksidativni stres, koji izaziva promene na koži u vidu bora, promene boje i umornog izgleda. Antioksidansi uništavaju slobodne radikale pre nego što naprave ozbiljnu štetu.

Zamislite da je ispijanje čaja jednostavan i ukusan način da dobijete hranljive materije i dodatnu hidrataciju. "To je jednako dobro kao ispijanje čaše vode, ali dobijate dodatnu korist od svih vrsta antioksidanata i odličnih ukusa", ​​dodala je Krier.

Čaj protiv starenja: rooibos (crveni grm) - Rooibos je zapravo značajan igrač u borbi protiv starenja. "Visoki nivoi antioksidanata, cinka i alfa-hidroksi kiselina koje mu daju sposobnost da spreči i preokrene gubitak masti ispod kože", kaže Krier, dodajući da su efekti potvrđeni u novoj studiji. Arsenal antioksidanata uključuje notofagin, aspalatin i superoksid dismutazu, enzime koji pružaju efikasnu zaštitu od štetnih slobodnih radikala.

"Rooibos čaj ​​je takođe bogat cinkom, koji može pomoći u ispravljanju hormonske neravnoteže koja uzrokuje akne", kaže Krier.

Čaj za podmlađivanje: beli čaj - najčistiji od svih čajeva. "Beli čaj se smatra ređim od drugih čajeva jer treba koristit najmlađe listove biljke. Zbog ove čistoće, sadrži najveći nivo antioksidanata od svih čajeva", objasnila je Krier. Pored toga, ima snažnu moć podmlađivanja kože. Može pomoći u usporavanju procesa starenja kože i sprečiti razgradnju kolagena i elastina.

Čaj za smanjenje upale: zeleni čaj - Iako zeleni čaj potiče od iste biljke kao i beli, on ima neke razlike koje utiču na sjaj kože. "Zeleni čaj smanjuje upale, održava zdrave ćelije kože i može pomoći u zaštiti od oštećenja od sunca uzrokovanih UV zračenjem", kaže Krier. Izuzetno moćan antioksidant EKGC, koji reaktivira umiruće ćelije kože, odgovoran je za sve.

Čaj protiv hormonalnih akni: nana - Ako često imate hormonske akne, posegnite za čajem od nane. "Nana ima antiandrogeni efekat koji može pomoći u poboljšanju hormonske neravnoteže i sprečiti proizvodnju viška sebuma na koži. Takođe sadrži fenolne kiseline i flavonoide, dva oblika antioksidanata koji pomažu u sprečavanju oksidativnog oštećenja", kaže Krier.

Čaj od nane štiti kožu od slobodnih radikala, koji izazivaju akne i druge probleme. Odličan je i za masnu kožu jer može pomoći u usporavanju proizvodnje sebuma, kao i podržati obnavljanje ćelija, što znači da će pomoći zdravim ćelijama kože da se povuku na površinu tako da će vaš ten izgledati bolje i uravnoteženije.

Čaj protiv ekcema: kamilica - ima antispazmodičko, anksiolitičko, antibakterijsko i antimutageno dejstvo. Aktivni sastojci uključuju antiinflamatorne flavonoide i kumarin, koji pomažu u sprečavanju i smanjenju upalnih akni, objasnio je Krier. Ova vrsta čaja može pomoći kod svih vrsta inflamatornih kožnih problema, uključujući akne i ekcem. Pored toga, ublažava stres, što pomaže koži da prirodno zaceli. Drugim rečima, može da umiri vašu kožu na isti način na koji smiruje vaš um.

Čaj za prirodan sjaj: Hibiskus - Čaj od crvenog cveta bogat je vitaminima koji mogu pomoći u postizanju sjaja lica. "Hibiskus je veoma bogat vitaminom C i dobar je izvor vitamina A, B1, B2, cinka i gvožđa. Sadrži i prirodne alfa hidroksi kiseline i omega-3 masne kiseline, koje su neophodne za održavanje zdrave kože, kose i noktiju", zaključio je Krier.

Izvor: Sensa