Ukoliko na ovom prelazu godišnjuh doba želite da osvežite svoj izgled i da pustite svoju kosu da zablista, stručnjaci predlažu koje dve boje ne treba nikako da koristite ali i nude dve savršene opcije za tople i bogate tonove koje će vas podmladiti. Bez obzitra na to da li ste se odlučili za kratku frizuru ili dužu, boja će staviti tačku na i i odrediti kako će izgledati vaš ten i koliko bujno će delovati vaša kosa. Evo koje 2 boje za kosu treba da izbegavate ako imate preko 50 godina.

1. Blajhana kosa po celoj dužini

Ako imate želju da posvetlite kosu, Ganima Abdulah, stilistkinja za kosu i kozmetološkinja, naglašava da nikako ne treba da blajhate kosupo celoj dužini, odnosno do korena. Ako boja za kosu ili izbeljivač stignu do vlasišta, to može da izazove oštećenje vlasišta, što onda može izazvati stanjivanje kose“, upozorava ona. Umesto toga, frizeri Greg Deker i Lorin Udo preporučuju trendovsku boju kose 'mushroom blonde' koja je trenutno hit za sezonu 2024. godine i odličan je način da osvežite kosu.

Kada je u pitanju ova trendi boja kose ona imitira mnoge pepeljaste tonove pečuraka, kao i dublje nijanse na njihovoj donjoj strani kako bi stvorio tu suptilnu i hladnu boju“. To na kraju plava boja kose, ali malo tamnija sa sivim i ljubičastim tonovima.

2. Tamni tonovi

Iako crna kosa može da bude zaista efektna, ona ipak ne odgovara ženama posle 50. godine jer je suviše oštra i skreće pažnju na bore. Takođe, problematična je i zato što dodatno naglašava istanjenu ili proređenu kosu, pa se tako ne preporučuje ženama preko 50 godina, jer kod njih često usled menopauze može doći do pojave tanke kose. Lorin Udo naglašava da ponekada pretamni tonovi boje za kosu mogu dati beživotan izgled, dok previše svetla boja za kosu može da učini vlasište vidljivim. 
Važno je pronaći boju koja odgovara vašem tonu kože, kaže ona, i daje kosi zdrav sjaj. Ako ne znate odakle da počnete, a želite tamniju kosu, stručnjaci preporučuju da isprobate bogatu čokoladno smeđu boju koja je dovoljno tamna da izgledate uglađeno i šik, ali dovoljno svetla da zadrži pažnju na očima i jagodicama, a ne na borama.
Bogati čokoladni tonovi pomažu da ten izgleda toplije što je posebno važno tokom zimskih meseci. Ova boja dodaje i teksturu vašoj kosi, čineći da izgleda punije. 

Možda će vas zaimati i 5 frizura koje nose najlepše žene sveta.

Sensa

BONUS VIDEO:

FRIZURA BOB ZA TANKU KOSU Instagram/pollyvsayer