Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo uradite svako veče pre nego što zaspite: evo kako da dobijete važne znakove i odgovore iz snova

Za vreme spavanja nastaju nove sinaptičke veze, a stare se veze “čiste”. To vam može omogućiti da vidite obrasce gde ih pre nije bilo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Za vreme spavanja nastaju nove sinaptičke veze, a stare se “čiste”. To vam može omogućiti da vidite obrasce gde ih prije nije bilo. Za Edisona se kaže da nikada nije zaspao, a da prethodno nije postavio pitanje ili komandu svojoj podsvesti. Može izgledati kao da neko doslovno sanja rešenja za situacije. Mi privremeno uklanjamo svoj preterano svesni um, a zatim mobilišemo moć svog podsvesnog kroz moć određenog pitanja.

Naš racionalni, svesni um je divna stvar. Ali ponekad kada tražimo rešenje, to može biti ograničen resurs. Uvek tražim načine da radi pametnije, a ne teže.

Šta ako je moguće pronaći odgovore u snu? Otkrila sam da je moguće učiniti upravo to.

Povezane vesti

Nije ni upola komplikovano kao što kaže poslednja rečenica. Pitanja su ključna. Naučila sam kako ovo funkcioniše za mene i pokazaću vam kako to učiniti.

Da bismo bolje razumeli kako um deluje, pogledaćemo analogiju iz naučne fantastike: Starship Enterprise iz Zvezdanih staza – delom zbog svog oblika, a delom zbog načina na koji različiti odseci deluju.

Most” broda je mesto gde se čini da se većina akcija događa – to je kontrolni centar. Kapetan Kirk muževno stoji na mostu Enterprisea, donosi odluke i izdaje naredbe – sa egom veličine obližnje planete.

Zapravo, kapetan Kirk je savršen primer “ega” sa stajališta psihologije ili ličnog razvoja: on je naš koncept samoga sebe ili reprezentacija konstruisanog bivstva.

Oksfordski rečnik definiše ego kao "deo uma koji posreduje između svesnog i nesvesnog i odgovoran je za testiranje stvarnosti i osećaja ličnog identiteta."

Uprkos onome što je postigao u seriji, posao kapetana Kirka je osigurati uspeh svoje misije i trajnu dobrobit svoje posade i broda. Na njemu je da prima i procenjuje informacije, važne opcije i odlučuje o najboljem načinu delovanja.

Naš svesni rad mozga je kao naš vlastiti “kapetan Kirk”, koji stoji na mostu našeg uma, preuzima kontrolu i pokušava doneti sve odluke. Bilo kakvi problemi ili situacije koje treba pregledati dolaze ovamo najpre na most, a naš svesni um je vrlo dobar u donošenju tih odluka.

Međutim, kao i kapetan Kirk, naš ego može biti pomalo prepun vlastite važnosti i preterane gorljivosti za rešavanje problema. Često ne primećuje sva moguća rešenja ili ne koristi resurse koji su prikladniji za pronalaženje tih rešenja.

Međutim, most je samo mali deo. Mašina, motor podstiče sve što se događa na mostu. Most i kapetan Kirk mogu izgledati kao središte, ali bez stroja, motora, niko nigde ne ide. To je mesto gde se nalaze warp motori i gde se svi podaci pohranjuju iz svake misije i dostupne baze podataka.

Želja da hrabro krenemo može biti na mostu broda, ali snaga koja nam pomaže da dođemo do tamo je mašini, piše Kate M. Pennell za Better humans.

Motori i superračunari u mašina nikada ne prestaju raditi, nikad ne spavaju – za razliku od kapetana Kirka. Oni primaju uputstva, a zatim obrađuju sve to i rade dok se ne pronađe rešenje.

U Enterpriseu našeg uma, ta mašina je naš podsvesnium. Uvek obrađuje, ne spava kao svesni um.

Max Maltz upoređuje podsvesni um sa superračunarom ili autoserverom u svom radu (i sledećoj knjizi), Psycho Cybernetics. Maltz ga je izvorno objavio 1960. godine, ali njegove metode i ideje i danas prevladavaju. Možete videti uticaj njegovog rada u onome što govore lideri kao što su Zig Ziglar, Tony Robbins i Benjamin P. Hardy.

On objašnjava da na isti način na koji mašina ne rasuđuje ili prosuđuje, on samo sledi zadatak koji je postavio, kao i podsvesni um.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj