Kejti Bajron je autorka koja je osmislila koncept samosvesti i ličnog razvoja pod nazivima "Rad". Njen rad podrazumeva rad na sebi, svom umu, samoprihvatanju, ljubav, a smatra da sve patnje potiču od naših misli. Kako navodi, prema mislima treba postupati kao prema svojoj deci, koju treba prihvatiti kakve jesu, a zatim negovati i truditi se da postanu bolji.

U 43. godini života, Kejti je imala troje dece, bila je nesrećno udata za svog drugog muža, upala je u depresiju, suočavala se sa agorafobijom, prejedanjem, ali i problemima sa alkoholom. Odlučila je da zatraži pomoć stručnjaka, a kroz dve nedelje, kako navodi, doživela je drastičnu promenu u razmišljanju, a kako su se promenile misli, tako se promenio i njen život. Odlučila je da napiše delo "Rad", a zatim i druga dela za samopomoć koja mogu pomoći ljudima da postanu najbolja verzija sebe, žive srećno i jednostavno.

Na pitanje šta nas u životu može zaštititi od negativnih stvari, Kejti je u jednom delu napisala: "Jedina zaštita koja može nekada da postoji - to je zdrav um, um, koji je potpuno u kontaktu sa realnošću."

Dodala je - "Nemoguće je da svestan um može da živi nesrećan život."

Zato je važno da svakodnevno radimo na svojim mislima, da ih prihvatamo, menjamo i pomognemo sebi da se oslobodimo od zatvora negativnih misli. Kejti Bajron smatra da su misli nevine, da vi možete postati njihova kreator. Kada počnete da se "smejete u njima i smejete sa njima", kada ni one negativne ne smatrate kao ozbilje i teške, već se trudite da radite na njima, tada se "um vraća kući", postajemo svesni, a svestan i kristalno čist um je najbolja zaštita od svih nedaća u životu.

Izvor: Sensa