Ljubav prema sebi je polazna tačka i osnova srećnog života. Ona je uslov da živite kako želite, da ste zadovoljni, da volite druge i da prihvatite njihovu ljubav. Da li volite sebe u dovojlnoj meri? Brinete o svom telu i izgledu, ali da li ste sami sebi prioritet? Pročitajte sledeća pitanja pa onda ponovo razmislite da li volite sebe:

1. Da li se prisiljavate da radite neke stvari koje ne želite?

2. Da li se previše ljutite na sebe kada pogrešite?

3. Da li ste previše kritički nastrojeni prema svojim odlukama, ponašanju, telu? 

4. Da li ste skloni da prvo mislite na druge?

5. Da li donosite odluke kako biste ispunili očekivanja drugih ili dobili njihovo odobrenje?

6. Da li vam se čini da nemate snove ili ne znate kako da ih ostvarite? 

7. Da li dugo trpite bolove pre nego što odete kod lekara?

8. Da li vam je stalo šta drugi misle o vama?

Ako ste bar na jedno pitanje odgovorili potvrdno, to je mali ali siguran znak da niste sebi na prvom mestu! Sada kada to znate, možete da krenete u pravcu promene. Prvi korak ka tome je da shvatite da briga o sebi nije nešto dodatno, nije obaveza za koju treba da imate vremena. To je od presudnog značaja, a ne neka sporedna stvar!

Kada donesete odluku da nešto promenite, u početku može postojati jaz između odluke o delovanju i samog čina. Ako vam se to dogodi, fokusirajte se na preduzimanje radnji što je pre moguće, umesto odmah. Nemojte se prekorevati, već se podsećajte da radite najbolje što možete.

- Zapišite na vrhu papira promene koje želite da napravite. Vodite beleške svaki put kada preduzmete neku akciju u tom pravcu, sumirajte dnevno, nedeljno i mesečno.

- Ako postoje trenuci kada jednostavno ne možete da delujete, udahnite i opustite se. Ovi momenti su takođe deo procesa. Idite postepeno i posvećeno, bez žurbe i pritiska.

Zapamtite da ste vi jedina osoba na planeti koja treba da brine o vama! Kao podršku na putu do promene napišite ovu poruku i okačite na vidno mesto: „Moja briga i sreća u potpunosti zavise od mene!

Izvor: Sensa