Odgovorite na 4 pitanja u nastavku da biste saznali šta zaista želite i koja je vaša životna svrha ili misija:

1. Šta sam voleo kao dete?

Dečje želje su najiskrenije, a kada odrastemo, nažalost se mogu pojaviti rayni strahovi i blokade koje nam nameće okruženje, ili ih kroz razna iskustva usvajamo. Psiholozi kažu da čisteći "kutije" dečijih želja možemo se osloboditi nezadovoljstva. Podsetite se šta ste želeli kao dete, možda je to vaš novi put. Razmislite šta vam je potrebno u ovom trenutku da bi se to ispunilo.

2. Koje teme me najviše interesuju?

Muzika, slikarstvo, književnost, nauka, tehnologija, ekologija, medicina... Odgovor na ovo pitanje pomoći će vam da shvatite u koje oblasti je najbolje uložiti svoju energiju. Rad na temama koje su vam zanimljive daje zadovoljstvo, a i unosi dodatnu energiju, daje vam priliku da nastavite dalje. Kada se bavimo stvarima koje su nam zanimljive, smanjujemo rizik od "sagorevanja" (burn out sindroma).

3. Šta me inspiriše i motiviše? Šta vas podstiče da ustanete iz kreveta ujutru?

Glavna životna misija je ono što vas - inspiriše, motiviše, izazove vatromet emocija iznutra i budi osmeh na licu na prvu pomisao. Ono što vas opušta i pokreće uskoro je povezano sa vašom svrhom - to je stavr kojoj treba da se posvetite!

4. Kako želim da me drugi pamte?

Ako vam se u glavi odmah pojavi slika svesne, druželjubive i otvorene osobe, koja svakodnevno drugima mami osmeh na licu, zrači slobodom i pozitivnim duhom, onda sedenje pognute glave i mrštenje u kancelariji 8 sati dnevno nije najbolja opcija. Vreme je da počnete da preduzimate korake ka željenoj slici. Budite osoba kojoj se divite, svoji, prirodni, onakvi kakvi želite da budete u tuđim, ali najpre u svojim očima. Razmislite koji ljudi vas inspirišu - to mogu biti poznate ličnosti, prijatelji, rođaci, kolege i tako dalje.

Zapišite na papir sve svoje odgovore i analizirajte ih. Pomoći će vam da shvatite koja je vaša misija, kao i kako da otvorite put ka sreći. Uz ovo, osvestite da je ljubav prema sebi presudna, jer ako sebe podržite, smao nebo je granica!

Izvor: Sensa