Kroz život pravimo greške, i one zaista mogu biti lekovite. Iz njih učimo, postajemo osoba kakva treba da budemo, najbolje verzija sebe u potpunosti. Kada jednom padnemo, idealno bi bilo da takvu grešku više ne ponovimo. Nažalost, neke greške i lekcije se ponavljaju sve dok se ne izborimo i ne steknemo iskustvo koje donosi bolji život.

Zato ne budite previše samokritični, ne gajite prema sebi negativne emocije, budite nežniji prema svom biću. Svaki uspeh i neuspeh su deo života, i ne dozvolite da vas bilo šta poremeti da uživate u tom prelepom putovanju.

Dalaj Lama je u nekoliko izlaganja istakao greške koje većina ljudi pravi u životu - evo koje dve se izdvajaju:

1. "Ima jedna poslovica na tibetanskom jeziku koja kaže: "Tragedija se treba koristiti kao izvor snage." Bez obzira na vrstu teškoća, na težinu bolnog iskustva, ako izgubimo nadu, doživeli smo pravi brodolom."

Koliko god životne oluje bile snažne, ne guvite nadu. Teškoće sa kojima se suočavamo verovatno vam sada zadaju bol, nesigurnost, nezadovoljstvo, ali proći će. A vi ćete znati da ste uspeli da završite sa ovom fazom, s tim što ste sada jači. Jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite u životu jeste da gubite nadu.

2. "Čovek prvo žrtvujete svoje zdravlje da bi zaradio novac. Zatim troši novac na obnavljanje zdravlja. Istovremeno, veoma je zabrinut za svoju budućnost, a nikada ne uživa u stvarnosti. Na kraju krajeva, on ne živi ni sada ni u budućnosti. Živi kao da nikada neće umreti, a kada umre, kaje se što nije živeo."

Ovaj Dalaj Lamin citata nas podseća da trka za materijalnim, koja je u savremenom svetu presudna, nije parametar za sreću. Sve dok mislimo da će nam se sreća dogoditi negde u budućnosti, ili razmišljamo kako smo bili srećniji nekada - prilike prolaze pored nas. Sreća je sada i ovde, iskoristite ovaj dragoceni trenutak!

Izvor: Sensa