Nikada ne bi trebalo da žrtvujete svoje mentalno zdravlje za druge ljude. Na kraju krajeva, da im je zaista stalo do vas, ohrabrili bi vas da učinite sve što možete da se osećate dobro.

Nemojte se osećati krivicu ako prestanete da se družite sa toksičnim ljudima

Čak i ako ih volite, čak i ako ste proveli divna vremena zajedno, morate da radite ono što vam odgovara u ovom trenutku. Zapamtite da iako prekidate vezu, niste vi razlog zašto se to moralo dogoditi. Morate da radite ono što je najbolje za vas. Morate sebe da stavite na prvo mesto, čak i ako boli.

Nemojte se osećati krivim ako izneverite ljude

Ne bi trebalo da birate karijeru, prijatelje i sve ostalo na osnovu želja roditelja ili partnera. Morate odlučiti šta vas čini najsrećnijim. Besmisleno je činiti druge srećnim ako to znači da ćete se i sami osećati loše. Kada je u pitanju vaš život, vaše emocije su najvažnije.

Nemojte se osećati krivim ako izazovete sukob

Ako vas neko nervira, ne morate da se pravite da je sve u redu da biste sačuvali mir. Ne morate da budete ljubazni ako se neko prema vama odnosi sa prezirom i nepoštovanjem.

Dozvoljeno vam je da jasno kažete šta vam se ne sviđa.

Dozvoljeno vam je da upozorite ljude kada pređu vašu granicu.

Nemojte se osećati krivim što ste nekome rekli NE kada ste zauzeti

Iako ste srdačna osoba, ne možete pomoći svima koji traže pomoć. Ne smete se iscrpljivati da biste zadovoljili druge. Ponekad morate i da razočarate ljude. Ponekad morate da radite ono što za vas ima najviše smisla umesto da pokušavate da usrećite sve ostale. Morate brinuti o sebi.

Možete biti smalo sebični ali to ne znači da ne razmišljate o potrebama drugih. To ne znači da možete govoriti i raditi šta god želite bez ikakvog poštovanja prema ljudima oko vas. To ne znači da možete potceniti svoju porodicu i prijatelje.

Ali to znači da ne treba da dozvolite drugima da gaze po vama.

Ne bi trebalo da im dozvolite da donose odluke umesto vas.

Nikada ne treba da pretpostavite da vas drugi ljudi poznaju bolje nego što poznajete sebe.

Izvor: Sensa.si

BONUS VIDEO: